Informeer mensen over financiële risico’s bij dynamische energiecontracten

D66-Kamerlid Raoul Boucke wil dat mensen beter worden geïnformeerd over de financiële risico’s bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract. Bij zo’n contract betalen consumenten geen vaste prijs, maar de energieprijs die geldt op groothandelsmarkten.

Voor elektriciteit verandert de prijs doorgaans elk uur en voor gas elke dag. Nu de verwarming uit staat en het lang licht is, zijn die prijzen laag. Maar in de winter kunnen ze flink oplopen en daar is niet elke consument zich van bewust. Daarom wil D66 dat er een waarschuwing komt bij reclames en op de sites waar dynamische energiecontracten worden aangeboden.

Geïnformeerde keuze maken

Raoul Boucke: “Mensen mogen zelf kiezen wat voor een energiecontract ze afsluiten, maar het is dan wel goed dat ze zich bewust zijn van de risico’s. Er zitten voordelen aan een dynamisch energiecontract. Je kunt dan veel geld besparen door je auto op te laden of wasjes te draaien als energie goedkoop is. En door meer energie te verbruiken wanneer er zoveel aanbod is, ontlast je het energienet. Maar als de energieprijzen opeens hard stijgen, betaal je heel snel heel veel meer voor je energie. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen extra wisselvallig. Mensen die nu een dynamisch contract afsluiten, kunnen in de winter verrast worden door een hoge energierekening die ze misschien niet kunnen betalen. Het is goed als mensen van te voren weten waar ze nou precies voor kiezen.”

Energieprijzen zijn nu laag

Dynamische energiecontracten zijn in korte tijd steeds populairder geworden. In december 2022 hadden 133.000 huishoudens zo’n contract afgesloten. Nu zijn dat er al 178.000 (+34%). Nu zijn de energieprijzen heel laag: het is al een lange tijd niet echt koud geweest, de zon schijnt volop en de wind waait ook stevig. Er is dus een lage energievraag en er is veel duurzame, dus goedkope, energie beschikbaar. Mensen met een dynamisch contract kunnen op sommige momenten zelfs geld toe krijgen als zij energie verbruiken. Maar deze prijzen kunnen ook snel stijgen.

Wisselvallige prijzen

Aanbieders adverteren met de lage prijzen en het gebrek aan risicopremies, die wel van toepassing zijn op vaste en variabele contracten. Maar deze prijzen kunnen enorm fluctueren. Daarom wil D66 een vaste waarschuwing bij reclames voor dynamische energiecontracten. Ook moeten de energieaanbieders een waarschuwing tonen bij het afsluiten van een contract op de eigen website. Op die manier zijn consumenten beter geïnformeerd over de financiële risico’s en kunnen zij een goede afweging maken of een dynamisch energiecontract bij ze past.