Nanda Jansen
Fractiemedewerker

Nanda Jansen - Nanda Jansen Beeld: Paul van der Wal

Nanda Jansen (1987) ondersteunt onze fractie. En dat doet ze met veel bezieling!
“Voor veel mensen is politiek ver weg. Maar als je echt wilt, kun je dingen veranderen. Het is zeker niet alleen ‘droge kost’. En dat is betekenisvol. Tijdens mijn studietijd was ik bestuurslid van D66 Groningen én van het studentenkoor. De policy voor de begroting voor kunst en cultuur was destijds om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze sectoren. Het viel me echter op dat juist de kleinere gezelschappen minder geld kregen en zelfs moesten inleveren. Terwijl daar juist zoveel mensen zitten die dingen willen leren! Mede dankzij de tegenstem van D66 is er toen daadwerkelijk iets veranderd: de organisaties behielden hun subsidie. Een mooi voorbeeld dat je wel degelijk iets kunt betekenen en veranderen!”

  • Hengelo (ov)
  • Gorssel

Nanda volgde de pabo-opleiding en stond korte tijd voor de klas. Tegenwoordig kiest ze ervoor wat meer tijd te nemen voor haar gezin en combineert dit met o.a. het werk voor de fractie van D66. Daarnaast begeleidt ze een groep tieners vanuit de kerk. En men doet nooit tevergeefs een beroep op haar: of ze nu als pleinwacht op school iets kan betekenen of helpt bij het schoonhouden van de buurt

Haar oog viel op de vacature voor de fractieondersteuning in Overijssel: “Het is mij op het lijf geschreven. Enerzijds omdat het een startersfunctie is – ik heb geen communicatie-opleiding gevolgd – en anderzijds om (weer) met de politiek in aanraking te komen. Voor mij een mooie kans om zaken te combineren. Wat ook meespeelde is mijn diepe respect voor de fractieondersteuner uit Groningen uit mijn studententijd. Hij wist van elk onderwerp wel iets, kende veel mensen en was daarmee heel waardevol voor de fractie. Ik zou heel trots zijn als ik dat ook kan leren. Ik wil de fractie graag zoveel mogelijk uit handen nemen, zaken die hen veel tijd kosten wat makkelijker voor ze maken.”
Een logische vraag: heeft Nanda zelf politieke aspiraties? “Op dit moment functioneer ik het liefst in een rol op de achtergrond. Ik heb nog geen echte verkiezingscampagnes van dichtbij meegemaakt. Ik kijk ernaar uit dit van dichtbij mee te maken. Daarna zien we wel verder…”

Nanda koos bewust voor D66. “Ik vind het belangrijk dat iedereen vanuit zijn eigen kracht iets bijdraagt aan onze samenleving. Sociale hulp is goed voor iedereen die dat echt nodig heeft, maar je moet altijd kijken wat je nog WEL zelf kunt. Dat kan ook iets kleins zijn. Ik vind dat we allemaal een individuele verantwoordelijkheid hebben voor het grotere geheel. Het is niet ingewikkeld. Daarnaast ben ik een echte Overijsselaar, geboren en getogen. Met een realistische inslag. Ik draag graag mijn steentje bij voor een mooie toekomst, zeker voor mijn kinderen. Mijn vriend typeert mij als ‘de Denker’, naar het beroemde beeld van Rodin. Soms moet je gewoon beginnen en niet te bescheiden zijn. Dat hoop ik nog wat meer te ontwikkelen.”

Nanda haalt veel inspiratie en energie uit het leiden van de tienergroep: “Maandelijks komen deze mensen bij elkaar en praten over ‘enigszins diepzinnige onderwerpen’. Het is gaaf om te zien hoe deze jongeren in het leven staan. Ze zitten vol energie, nieuwsgierigheid en nuance. Ze kunnen sorry zeggen, ondanks hun eigen karakters. Die contacten zijn absoluut wederkerig. Dat verrijkt ook mij.”

Nanda woont samen met haar vriend en twee kinderen in Gorssel.

“Kijk altijd wat je zelf kunt betekenen”