Blijf op de hoogte!

Door uw mailadres in te vullen en op "verstuur" te klikken geeft u ons toestemming om uw mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om u regelmatig updates te sturen. Hier kunt u meer vinden over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 december 2017

Opinie: Focus op ras door Forum van Democratie schadelijk

Lees hier het opiniestuk van Kamerlid Jan Paternotte als reactie op het opiniestuk van Theodor Holman, dat vandaag in Het Parool staat.

“Hiddema miszei niets, domme Jan Paternotte.” Met die woorden besloot Theodor Holman een bevlogen verdediging van Theo Hiddema in Het Parool. Hiddema, die bij een Kamerdebat afgelopen week sprak over een ‘trotse, fiere neger’ die volgens hem niet gebaat is bij een wet tegen groepsbelediging. Dit enkele weken nadat Hiddema in een radio-interview pleitte voor ‘rassenvermenging’ als beste route voor de Nederlandse Marokkanen, die nu immers zo slecht geïntegreerd zijn.

Ik noemde de teksten van Hiddema op twitter een voorbeeld van de steeds misselijker wordende focus op ras bij het Forum voor Democratie. Holman legde uit dat zijn generatie – en die van Hiddema – nu eenmaal over ‘negers’ praten, en hij dat eigenlijk een stuk minder denigrerend vindt dan ‘zwarte’.

Ik geloof meteen dat Holman dat zo bedoelt. Woorden kunnen mettertijd een andere lading krijgen. Wat ik niet geloof is dat het achteloos gebruik van de term neger door Hiddema onschuldig is. Het past namelijk in een reeks van uitspraken en voorstellen van hem en Thierry Baudet. Een reeks die ik weiger normaal te gaan vinden.

Het begon met Baudet die tijdens de Tweede Kamercampagne zei te vrezen voor ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk, als gevolg van immigratie. Er ontstond direct ophef, maar Baudet vond alle kritiek onzin. Volgens hem haalden de media deze uitspraak uit de context. In een gesprek met Sylvana Simons zei hij vooral migranten te bedoelen die in deze tijd Nederland binnenkomen, en onze vrijheid en waarden aantasten.

In Rotterdam vormt de lokale partij Leefbaar inmiddels de vooruitgeschoven post van Baudet. Niet ontoevallig kwam lijsttrekker Joost Eerdmans met het plan voor een nieuwe vestigingswet. Eéntje waarmee de gemeente kan besluiten een Islamitische of Turkse winkel de vergunning te weigeren, zodat plek gemaakt kan worden voor een Nederlandse uitbater. „Na zoveelste halal slager is het tijd voor een gewone Nederlandse groenteboer”, verklaarde Eerdmans. Kortom: we gaan vestiging wel of niet toestaan na een check op afkomst of religie.

Dog whistles, hondenfluitjes, worden dit soort kreten in de Verenigde Staten genoemd. Bedoeld om te appelleren aan halfbewuste gevoelens van wantrouwen tegen een bepaalde groep, om hun geloof of hun huidskleur. De uitspraken worden ook op Trumpiaanse wijze de ether in geslingerd; via Twitter of een geruchtmakend interview, zonder de kans op tegenspraak van een andere politicus in een openbaar debat. Hiddema’s betoog van afgelopen week was meteen diens eerste begrotingsdebat, en toen hij meermaals over ‘negers’ begon werd hij daarop aangesproken door D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. Baudet zelf heeft nog bij geen enkel begrotingsdebat het woord gevoerd, en is daarmee al ruim een maand nauwelijks te vinden in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het economisch beleid van Nederland. Als het Forum voor Democratie menens is kunnen ze dan hun plan ontvouwen voor een nieuwe vestigingswet. Dat zou welkom zijn, dan kan ik het namelijk in een openbaar debat bestrijden. Zo niet, dan is het een losse flodder geweest. Een losse flodder waardoor weer hele bevolkingsgroepen van een snel groeiende politieke partij te horen hebben gekregen dat hun winkels niet deugen en vervangen moeten worden door ‘Nederlandse groenteboeren’.

Nee, de focus op afkomst en ras van het Forum voor Democratie moeten we vooral niet normaal gaan vinden.