Jelcher de Ruijter

Jelcher de Ruijter - Beeld: Gruytphotography


Ik woon nog niet zo lang in Oegstgeest. Mijn talenten als ‘verbindende factor’ zet ik graag in op plek waar ik zelf woon. Zo weten mensen, partijen (mensen) en belanghebbenden (mensen) elkaar beter (en makkelijker) te vinden en leer ik Oegstgeest en haar inwoners beter kennen. Dan voel ik me nog beter thuis.

  • 40 jaar
  • Garnwerd
  • Oegstgeest
  • Hij/hem

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Wandelen door de Wijttenbachweg naar het Bos(je) van Wijckerslooth en weer terug. Het begin van de Wijttenbachweg heeft de uitstraling van het dorp waar ik geboren ben, dus dat voelt nostalgisch én thuis. Het Bosje van Wijckerslooth is een stuk groen dat het dichtst bij mijn huis is. Lekker om even een rondje te lopen en de kinderen vinden het leuk om er te spelen. Een heel klein bosje, maar er staat toch een aantal indrukwekkende bomen…

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Klimaatdoelstellingen, Gelijke kansen, Betaalbaar wonen, Participatie

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Politieke spellen doorbreken
  • Lokale democratie omarmen en faciliteren
  • Nieuw leiderschap?

Wat betekent D66 voor jou?

Een plek waar democratie voorop staat, waar ik me met mijn pragmatische blik op de wereld thuis voel en waar een aantal waardes rotsvast zijn, waaronder het streven naar gelijke kansen en keuzevrijheid.

Wat is jouw favoriete boek (en waarom)?

15 Commitments of Conscious Leadership – Heeft mij een ware ‘paradigma-verschuiving’ opgeleverd: je hebt áltijd een keuze. Laat ik mij sturen door externe factoren, mijn ego, of maak ik een bewuste keuze?  Het boek begint met een verhaal van twee succesvolle leiders en hoe voor hun een goede dag eruit ziet. Eén leider is ‘bewust’, de ander niet. De bewuste leider streeft er altijd naar om ‘boven de streep’ te zijn, met de 15 geboden als leidraad.’Boven de streep’ (bewust) leiderschap wil zeggen: een leider die open is, nieuwsgierig en gericht op leren. Elk van de 15 geboden weerspiegelt dit op een andere manier. Een ervan is bijvoorbeeld ‘openhartig spreken’. Boven de streep kies je ervoor om te zeggen wat waar is (voor jou) en een persoon te zijn aan wie anderen zich met openhartigheid kunnen uiten. Onder de streep is het achterhouden van de waarheid en te spreken om te manipuleren (en dus niet naar anderen te luisteren). Bewust leiderschap is streven naar ‘win for all’.