Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Nederlanders in het buitenland

D66 is een internationale partij. D66 maakt zich sterk voor de positie van Nederlanders in het buitenland.

Er wonen ongeveer een miljoen Nederlanders tijdelijk of permanent over de grens. Wij willen dat er structurele aandacht is voor hun belangen en hun betrokkenheid bij Nederland. D66 zet zich op de volgende manieren in voor Nederlanders die in het buitenland wonen:

– D66 wil de wet nationaliteitsrecht moderniseren. De huidige wetgeving zorgt bijvoorbeeld bij veel in het buitenland wonende Nederlanders voor problemen. Zij kunnen, zonder dat ze daarvan op de hoogte gesteld worden, de Nederlandse nationaliteit verliezen. Terugkeer naar Nederland wordt hierdoor bemoeilijkt. D66 wil dat Nederlanders in het buitenland niet automatisch het Nederlanderschap verliezen, zoals momenteel voorkomt.

– D66 wil dat het makkelijker wordt voor mensen om een DigiD aan te vragen in het buitenland. Dat is nu vaak erg lastig en het is lang niet voor iedereen weggelegd om fysiek naar Nederland af te reizen. Terwijl mensen hun DigiD nodig hebben voor allerlei overheidszaken. D66 wil dat het mogelijk wordt om de DigiD elektronisch aan te vragen.

– D66 maakt het makkelijker voor Nederlanders in het buitenland om deel te nemen aan verkiezingen waarvoor zij stemgerechtigd zijn. Hierbij kijken we actief naar het vereenvoudigen van de huidige procedure en houden we technologische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

– Nederlandse studenten in het buitenland vormen een bijzonder onderdeel van onze toekomstige economie. De internationalisering van Nederlandse studenten wordt echter teruggehouden. Ze worden geconfronteerd met inflexibele studiefinanciering, een te laag leenplafond voor studies in het buitenland, en een gebrek aan internationale beurzen. D66 pakt deze barrières zo snel mogelijk aan.

– Nederlanders die wonen of werken in het buitenland zijn onze ambassadeurs. D66 wil dat zij betere ondersteuning krijgen om het onderwijs voor hun kinderen te organiseren.

– Wat D66 betreft komt er meer geld beschikbaar voor internationale samenwerking en gaan we dit budget effectiever besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in het opbouwen en beschikbaar stellen van de kennis die Nederland beroemd heeft gemaakt in de wereld, zoals watermanagement, landbouw en voedselzekerheid en internationaal recht.

 

Meer informatie over de de regio D66 Buitenland 

D66 heeft afdelingen in Berlijn, België, Luxemburg, Londen en New York. Daarnaast bestaat de regio Buitenland.

Laatst gewijzigd op 17 januari 2018

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48