Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 25 november 2014

Nederland moet leider worden in het beschermen van privacy

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Nederland de privacy van onschuldige burgers in Nederland beter waarborgt. Het ambitieniveau om de privacy van Nederlanders te beschermen en te vergroten moet omhoog.

Schouw; “Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven houden onvoldoende rekening met de privacy van Nederlanders bij de inzet van bijvoorbeeld nieuwe opsporingsmethoden. Nu zijn Nederlanders voor Opstelten en Teeven in eerste instantie potentiele criminelen. Dat moet anders.”

Privacy agenda

2015 is het jaar dat het kabinet orde op zaken moet stellen. D66 geeft een voorzet met 16 maatregelen die ervoor moeten zorgen dat  Nederland leidend wordt in het beschermen van deze privacy. Schouw; “Maak 2015 het jaar van de privacy. Privacy en het beschermen van de persoonlijke levenssfeer is een grondrecht en daar moet je voorzichtig mee omgaan. Niemand zit bijvoorbeeld te wachten op een spontane huiszoeking van de politie. Waarom zouden we het dan niet erg vinden als de politie je computer kraakt en meekijkt wat jij allemaal op het internet uitspookt.”

Rupsjes nooitgenoeg

Onder het mom van bestrijden van criminaliteit gedragen Opstelten en Teeven zich als rupsjes nooitgenoeg. Maar hoe ver kun je gaan in het onbeperkt verzamelen en koppelen van data? En hoe efficiënt is dit nog? Schouw; “Wat je als overheid doet moet wel proportioneel en efficiënt zijn. Daarnaast zouden Nederlanders de mogelijkheid moeten krijgen om verzamelde data door bijvoorbeeld gemeenten te verwijderen of te corrigeren.”

Boetebevoegdheid CBP

Als voorbeeld noemt Schouw de boetebevoegdheid van het College Bescherming Persoonsgegevens waarbij het lijkt alsof de waakhond meer bevoegdheden krijgt. Schouw; “Die worden volledig ingeperkt doordat het kabinet bindende aanwijzingen wil geven voordat het college een boete mag opleggen. Zo ontstaat een tandeloze privacy waakhond die slechts kan beboeten als dat de heren Opstelten en Teeven goed uitkomt.”

Europa

Ook is er volgens D66 een grote rol weggelegd voor Europa. De huidige Europese privacywetgeving is nog van voor de opkomst van het internet. Europarlementariër Sophie in ’t Veld; “Ons handelen beperkt zich niet meer tot de Nederlandse landsgrenzen. Daarom moet ook de Europese wetgeving op orde zijn. Sterke Europese privacy regels zijn noodzakelijk om mensen en overheden te beschermen tegen privacy inbreuken van landen buiten Europa.”

Bijlage: D66 privacy agenda 2015