Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 3 februari 2015

Minder gas winnen in Groningen

D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven pleit ervoor om de gaswinning in Groningen terug te brengen naar het minimumniveau van leveringszekerheid.

Van Veldhoven: “De veiligheid staat voorop. Deskundigen zeggen dat door de hoeveelheid gas die wordt gewonnen terug te schroeven, de kans op aardbevingen afneemt. Koop daarmee tijd die nodig is voor de veiligheid van Groningers en om de huizen te verstevigen.”

Leveringszekerheid

Er komen steeds meer en steeds heftigere aardbevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en de NAM hebben aangegeven dat het verlagen van de hoeveelheid gas die wordt gewonnen, leidt tot minder aardbevingen. Het huidige voorstel van minister Kamp is om de gaswinning terug te brengen naar 39,4 miljard kubieke meter. Wat D66 betreft wordt de gaswinning teruggebracht naar rond de 30 miljard kubieke meter. Dat is wat nodig is voor leveringszekerheid in verband met de binnenlandse vraag naar gas en lopende exportcontracten.

Huizen verstevigen

Echte veiligheid zit in een stevig huis, niet in een kleinere kans op een aardbeving. Door nu uit voorzorg minder gas te winnen, is er meer tijd om de huizen te verstevigen. Daarbij moet voorrang worden gegeven aan het preventief opzoeken en verstevigen van de kwetsbaarste gebouwen.

Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48