Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 6 september 2018

Laat de samenleving meepraten over medisch-ethische kwesties

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil dat de dialoog in de samenleving rondom medisch-ethische kwesties wordt aangewakkerd.

Burgerfora moeten daarbij actief worden ingezet om te discussiëren over onderwerpen zoals voltooid leven, onderzoeken met embryo’s en het kweken van organen in dieren. Dijkstra: “Deze onderwerpen klinken waarschijnlijk voor heel veel mensen als ver van hun bed. Maar het kan heel dichtbij komen wanneer iemand het risico loopt op een kind met een ernstige aandoening of wanneer iemand een orgaan nodig heeft.”

Inspraak en betrokkenheid

Minister De Jonge heeft vandaag bij het algemene overleg medische ethiek toegezegd om burgerfora voor medisch-ethische kwesties te faciliteren. Dijkstra: “D66 wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij politieke besluiten. Deze burgerfora zijn noodzakelijk voor meningsvorming rond thema’s die van groot maatschappelijk belang zijn.”

Democratie van nu

D66 heeft vorige week 15 voorstellen gepresenteerd om de democratie te versterken. Daarin pleitte de partij al voor burgerfora. D66 verwees naar Ierland, waar het parlement adviezen krijgt van burgerfora over fundamentele kwesties zoals abortus. Ook adviseerde het Radboudumc, Erasmus Universiteit en de Radboud Universiteit afgelopen juni om burgerfora in te zetten voor keuzes in de zorg. Om de maatschappelijke discussie aan te wakkeren rondom medisch-ethische kwesties wil D66 dat leken en experts de mogelijkheid krijgen om met elkaar het gesprek aan te gaan.

Thema

Zorg & samenleving

D66 wil zorg van goede kwaliteit, die voor iedereen toegankelijk blijft. Zonder maatregelen betaalt een doorsnee gezin in 2040 bijna de helft van zijn inkomen aan zorg. D66 wil de zorguitgaven daarom minder hard laten groeien, door het kostenbewustzijn te vergroten. Doen we dat niet, dan wordt gezondheidszorg onbetaalbaar.

Lees meer

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48