Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 11 oktober 2018

Masteropleiding tot basisschoolleraar

Een wo-master waarmee je een lesbevoegd basisschoolleraar kan worden. Daarmee zorgt D66 ervoor dat meer mensen de weg naar het onderwijs kunnen vinden, het vak van leerkracht verder professionaliseert en het bevordert brede schoolteams.Waarom

Op dit moment kun je alleen via een bachelor een lesbevoegde basisschoolleerkracht worden. Dat kan nu op hbo-niveau via de pabo en via de academische pabo. Deze beperkte mogelijkheid zorgt ervoor dat we een groep potentiële leerkrachten mislopen, omdat zij na hun hbo, wo-bachelor of wo-master liever doorgroeien naar een mastergraad.

Een mastergraad met lesbevoegdheid voor het basisonderwijs is dan ook een belangrijke nieuwe manier om leraar te worden. Zo kunnen ook studenten met bijvoorbeeld een hbo-bachelor pedagogiek of wo-onderwijswetenschappen enthousiast gemaakt worden om voor de klas te gaan staan. Daarnaast kunnen zij veel extra kennis meebrengen naar de school.

Door een masteropleiding mogelijk te maken dringen we het toekomstige lerarentekort terug, dragen we bij aan de professionaliteit van de leerkracht en bevorderen we brede schoolteams met zowel hbo- als wo-opgeleiden leerkrachten.

De Universiteit Utrecht en de Marnix Academie zijn bereid het voortouw te nemen in de ontwikkeling van een educatieve master met lesbevoegdheid. Daarna kan door heel Nederland de opleiding worden opgezet. Deze academische master zal tweejarig zijn en 120 EC bevatten. Daarbij zou het mogelijk kunnen zijn dat er parallelle routes zijn in het eerste jaar voor hbo- en wo-geschoolde studenten, zodat er een passend opleidingstraject is voor de toekomstige leraren.

Wat is ervoor nodig

Gezien het huidig lerarentekort is er nú behoefte aan het starten van dit opleidingstraject, bij voorkeur al vanaf september 2019. Dit proces kost veel tijd. Wel is het mogelijk om een pilot te starten met geld van het ministerie van Onderwijs.

D66 verzoekt de ministers een uitwerking te geven van dit voorstel voor de begrotingsbehandeling van Onderwijs (OCW).

Thema

Onderwijs

De kracht van Nederland ligt in kennis en innovatie. Investeren in onderwijs vormt de sleutel tot succes en persoonlijke groei. D66 vecht voor het beste onderwijs en eerlijke kansen. Voor iedereen. Geef onderwijs de kwaliteit en aandacht die het verdient!

Lees meer

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48