Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 1 juni 2016

Maak vaart met afspraken veilig vliegen

D66 Tweede Kamerlid Salima Belhaj wil dat het kabinet zo snel mogelijk het convenant over het uitwisselen van informatie over de veiligheid van het luchtruim boven conflictgebieden met luchtvaartmaatschappijen naar de Tweede Kamer stuurt.

Vandaag blijkt dat ook de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers het geduld verliest. Belhaj: “Het lijkt erop dat het gevoel van urgentie bij het kabinet ontbreekt. Elke keer moet de Tweede Kamer het kabinet aansporen om actie te ondernemen en vaart te maken. De ramp met MH17 is nu bijna twee jaar geleden en er is nog steeds geen structurele informatie-uitwisseling tussen de veiligheidsdiensten en luchtvaartmaatschappijen over vliegen over conflictgebieden. Dat is schrijnend.” Belhaj doet haar oproep vandaag in het debat over luchtvaart met staatssecretaris Dijksma.

Teken aan de wand

D66 wil doorlopende en structurele informatievoorziening voor luchtvaartmaatschappijen en piloten. Eerder dit jaar is een voorstel van D66 aangenomen om hiervoor capaciteit en budget vrij te maken bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Nu moet het kabinet snel afspraken maken om daadwerkelijk de informatie te delen. In de brief van het kabinet geeft staatssecretaris Dijksma aan dat de onderhandelingen van het convenant in de eindfase zouden zitten. Belhaj: “Dat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers nu ook aan de bel trekt, is een teken aan de wand.  Ik wil van de staatssecretaris in het debat horen hoe het er nu echt met het convenant voorstaat. De informatie die nu al gedeeld kan worden, moet gedeeld worden.” D66 wil sowieso dat de Tweede Kamer het convenant in kan zien en bespreken voordat het wordt vastgesteld.

De motie:

MOTIE VAN HET LID SJOERDSMA C.S.
Voorgesteld 1 maart 2016
De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de burgerluchtvaart vraagt om meer informatie over de risico’s van vliegen over conflictgebieden van de zijde van de Nederlandse overheid;

overwegende dat de regering bij motie is verzocht, afspraken te maken met de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen over de uitvoering van de geïntensiveerde informatiedeling inzake de veiligheid van het luchtruim en het vliegen boven conflictgebieden verder te concretiseren;

overwegende dat deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een convenant;

verzoekt de regering, zeker te stellen dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, alsmede de NCTV, over de inzet en middelen kunnen beschikken die nodig zijn om het convenant uit voeren,

en gaat over tot de orde van de dag.

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48