Roel Beeftink-Funcken

Roel Beeftink-Funcken - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

De afgelopen twee jaar is meer dan ooit zichtbaar geworden hoe belangrijk kunst en cultuur voor ons is. We kunnen erdoor ontspannen, ontwikkelen, vermaakt worden en onze gedachten verzetten. Kunst en cultuur brengt mensen bij elkaar, werkt preventief en kan bruggen slaan in een maatschappij waarin we soms ver van elkaar af lijken te staan.

De afgelopen tijd was niet eenvoudig, niet voor kunstenaars én de mogelijk-makers. Ik heb gezien hoe collega’s diep zijn geraakt en met moeite de eindjes aan elkaar moesten knopen. De sector verdient meer dan enkel onze waardering. Juist omdat Leiden veel heeft te bieden op het gebied van kunst, cultuur en evenement en daarmee ook een voorbeeld is voor anderen.

De sector legt verbindingen met het sociale en economische domein en is van waarde voor de lokale economie. En juist door samen te werken kunnen we de ambities op het gebied van duurzaamheid en kansengelijkheid daadwerkelijk realiseren.

Mijn naam is Roel Beeftink-Funcken (hij/hem, 1987) en de komende vier jaar lever ik graag vanuit de inhoud een sterke bijdrage. Ik ben werkzaam in de kunst- en cultuursector, onder andere als directeur-bestuurder en toezichthouder. Met mijn zetel in de gemeenteraad maak ik mij ook sterk om de stem van mijn generatiegenoten te laten klinken, zodat Leiden een stad is waar iedereen prettig woont en met elkaar leeft.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Een van mijn lievelingsplekken in Leiden is Het Plantsoen. Vanuit mijn huis loop ik er binnen een paar minuten naartoe, om mijn hoofd leeg te maken, in de zomer te genieten van de zon en in de winter -als het even kan- te schaatsen op de bevroren gracht.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Leiden is een prachtige stad om in te wonen én om te bezoeken. In de periode na de coronapandemie is het belangrijk dat we de bezoekerseconomie van onze stad stimuleren. Door te investeren in onze stad blijven we aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Ik zie Leiden als een toonaangevende stad en door goed samen te werken kunnen we de ambities op het gebied van duurzaamheid, kansengelijkheid, kunst en cultuur en woningbouw daadwerkelijk realiseren.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Persoonlijk ben ik trots op hoe compleet en concreet het verkiezingsprogramma van D66 Leiden is geworden. Als raadslid sta ik voor de volgende dingen:

1) Herstel en herwaardering van Kunst en Cultuur.
Van kunstenaar tot amateurgezelschap en van evenement tot kunstinstelling. Vanuit mijn vakinhoudelijke kennis maak ik mij sterk voor een vitale kunst- en cultuursector.

2) Actief betrekken van leeftijdsgenoten
 bij lokale politiek.
De beslissingen die nu worden genomen hebben impact op ons en de toekomstige generaties. Door actief in gesprek te gaan met leeftijdsgenoten laat ik via mijn plek in de gemeenteraad ook hun stem horen.

3) Een veilige en leefbare stad, voor iedereen.
Als queer vind ik het van groot belang iedereen, altijd en overal zichzelf kan zijn. Of het nu gaat om educatie, veiligheid of representatie. Ik zal mij tijdens mijn raadsperiode inzetten voor een diverse en inclusieve stad.