Lisanne van ’t Riet

Lisanne van ’t Riet - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Mijn naam is Lisanne, ik ben 25 jaar oud en woon sinds 2019 in het mooie Leiden. Oorspronkelijk kom ik uit Hoorn, en ik ben naar Leiden verhuisd om een volgende stap te zetten in mijn studie en loopbaan. In mijn vrije tijd kom ik graag buiten om te wandelen, lees ik regelmatig boeken, maar wat ik het allerliefste doe is dansen! Sinds mijn 15e ben ik actief ballroom- en latindanseres en heb ik aan meerdere wedstrijden meegedaan. Ik hoop dat ik, zodra de coronasituatie het toelaat, weer op de dansvloer mag staan!


Ik heb mij gekandideerd voor de gemeenteraad omdat ik geloof dat jongeren en jongvolwassenen in Leiden het verdienen om goed vertegenwoordigd te zijn in de Leidse gemeenteraad. De stem van de toekomst mag wat mij betreft wat luider klinken, en ik hoop dat ik die stem straks in onze lokale politiek mag vertegenwoordigen. 

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De plek in Leiden die mij het meest verwonderd heeft, is toch wel de Burcht. Een krachtig stukje historie, verborgen in het hart van de stad. Als je door de Haarlemmerstraat loopt of een drankje doet aan het water, dan zie je deze parel niet meteen staan. Maar zodra je de zijstraatjes induikt kom je de Burcht vanzelf tegen. Ik vind het fantastisch om te zien dat dit stukje geschiedenis van Leiden en Nederland bewaard is gebleven in onze mooie stad, en dat de Burcht open is voor iedereen die op bezoek wil komen. Zelf kom ik hier regelmatig om een rondje te lopen, een kop koffie te drinken op een bankje of gewoon om even te kijken. Kom ook kijken naar deze prachtige plek in onze stad!

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Leiden heeft de kans om zich de komende periode verder te ontwikkelen tot een stad die zo aantrekkelijk mogelijk is voor jongeren en jongvolwassenen om te wonen, te leren en te werken. Met een ROC, Hogeschool én Universiteit heeft Leiden voor alle opleidingsniveau’s wat te bieden, door het bouwen van goed betaalbare huizen kunnen we starters aan onze stad verbinden en met een beetje hulp van de gemeente heeft straks iedere jongere een mooie stageplek of baan. Hiermee kunnen we de diversiteit van mensen vieren en onze toekomstige generaties een heel eind op weg helpen!

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Ik wil mij actief inzetten voor het betrekken van jongeren bij het werk van de gemeente. Jongeren verdienen een plek aan tafel en gehoord te worden door de gemeenteraad. Als eerst wil ik aan de slag met het opzetten van een netwerk om Leidse jongeren te helpen bij het vinden van een geschikte stageplek in de stad of in de regio. Hiervoor is het belangrijk dat we goed samenwerken met de onderwijsinstellingen en werkgevers in de stad. 
  • Ook wil ik dat Leiden een inclusieve stad wordt, waar iedereen welkom is. Voor discriminatie is geen plek in onze stad, en goede voorlichting is wat mij betreft de sleutel tot succes. Dit kan de gemeente samen met belangenorganisaties oppakken en uitvoeren. 
  • En natuurlijk is het van groot belang dat er zo snel mogelijk meer betaalbare woningen bijkomen. In het nog te bouwen woningaanbod moet de gemeente goed kijken naar de behoefte in de stad: een goede mix van woningen voor studenten en jongeren, starters, volwassenen en gezinnen.