Onze lijstrekker in de spotlights bij het Elsborst Netwerk van D66

Het Els borst netwerk begon het nieuwe jaar met opnieuw een vrouwelijke lijsttrekker in de spotlight💜 te zetten. Deze keer is het woord aan de lijsttrekker van D66 Lansingerland Ineke den Heijer.

Beeld: Ineke den Heijer

Vraag 1

Wat was voor jou de belangrijkste reden om je verkiesbaar te stellen als lijsttrekker? Niemand heeft me gevraagd, maar ik voelde me – na eerst fractieondersteuner te zijn geweest, 8 jaar raadslid en daarvan 4 jaar fractievoorzitter – de aangewezen kandidaat om nu ook lijsttrekker te worden. Ik voel me inmiddels helemaal thuis bij D66 Lansingerland en wil me 100% voor de club inzetten én ik wil winnen.

Vraag 2

Krijg je wel eens vragen vanuit de media of kiezers waarbij jouw gender centraal staat? Dat was vroeger wel het geval, toen hadden we hier in onze gemeente nog een “ladiesdebat”, en was ik bijna de enige vrouw op de lijst van D66. Maar dat ladies debat is afgeschaft gelukkig, en inmiddels staan er meer vrouwen bij ons als kandidaat.

Vraag 3

Hoe kijk je naar het aantal vrouwen dat nu actief is in jouw gemeenteraad en wat hoop je in de nieuwe raad van 2022 te zien? Van de 33 raadsleden is bij ons 8 van het vrouwelijke geslacht. En, hoe goed de mannen het in de raad het ook doen, het is niet representatief. Dat is een groot gemis. Ik hoop natuurlijk in de toekomst op meer diversiteit.

Vraag 4

Wat wil je vrouwen meegeven die zich ook kandidaat stellen als raadslid voor de komende periode? Gewoon doen en niet te veel ‘misten en maren’.

Vraag 5

Wie of wat inspireert jou? Het leven inspireert mij. Binnen mijn eigen mogelijkheden en beperkingen wil ik er alles uithalen.