Lijsttrekker Ineke den Heijer te gast bij Radio RTV Lansingerland

Op vrijdag 7 oktober was Ineke den Heijer lijsttrekker D66 Lansingerland te gast bij RTV Lansingerland bij presentator Jan Willem de Vries. Het interview ging langs verschillende algemene politieke onderwerpen en meer specifiek over de Eneco gelden.

Sfeer in de raad

De Vries vroeg ten eerste hoe de sfeer in de raad is, wat de invloed van de verkiezingen zijn op het huidige raadswerk en hoe Lansingerland er in 2030 uit moet zien. Den Heijer gaf aan dat er in raad geen sprake is van polarisatie of iets van dien. Natuurlijk zijn er tegenstellingen, maar er is altijd nog ruimte voor nuancering en andere ideeën. De komende verkiezingen werpen hun schaduw al een beetje vooruit inderdaad geeft Den Heijer toe. Zo zal de aankomende begroting beleidsarm zijn; dat houdt in dat er geen nieuw beleid opgenomen is in deze begroting. Maar daarnaast gaan belangrijke onderwerpen wel gewoon door; zo hebben we nog het toetsingskader Eneco afgetikt en komt er nog een besluit voor Wilderszijde en het ontwikkelkader Bleizo-West.

Eneco

Het tweede deel van het interview ging over de Eneco-middelen en hoe inwoners hierbij betrokken kunnen worden. Den Heijer legde uit dat het bedrag niet totaal meer beschikbaar is omdat een deel wordt gebruikt voor schuldreductie en een deel voor de koop van aandelen van Stedin. Voor het overige deel is nu een toetsingskader beschikbaar. Dit kader schetst de randvoorwaarden waar een voorstel aan moet voldoen. Niet alleen kan het college en de raad voorstellen indienen, ook de inwoners kunnen dit doen. Den Heijer legt simpel uit dat hoe groener de voorstellen zijn, hoe hoger het voorstel scoort. Ze legde ook uit welke ideeën D66 zelf heeft voor dit grote bedrag. Ze noemde het voorbeeld van de deeleconomie, bijvoorbeeld deelmobiliteit. Want als in een wijk auto’s kunnen worden gedeeld dat kan een wijk heel anders , en veel groener worden ingericht. Ze gaf aan dat het belangrijk is dat er een duidelijk loket komt voor inwoners om hun ideeën in te dienen.

Terugluisteren?

Klik hieronder om de betreffende uitzending terug te horen:
Ineke den Heijer nieuwe raadseizoen 8-10-21
Ineke den Heijer ENECO 8-10-21