D66💚Lansingerland

D66 Lansingerland presenteert haar verkiezingsprogramma. De focus in het lokale programma van D66 Lansingerland ligt op drie thema’s: een gezonde woon- en leefomgeving, klimaataanpak en de coronacrisis. De rode draad door deze thema’s is de prioriteit voor samenwerking met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Grote uitdagingen

Lijsttrekker Ineke den Heijer: “Niemand had kunnen voorspellen waar we nu staan. Ook in onze gemeente staan we voor grote uitdagingen. Ten eerste houden de maatregelen door de coronacrisis ons flink bezig, ten tweede hebben we een wooncrisis en is er meer aandacht nodig voor een gezonde leefomgeving. Ten derde moeten we ons beter en sneller voorbereiding op de gevolgen van klimaatverandering.” Deze drie crisissen vragen steeds meer van de gemeente, bedrijven en van de inwoners. D66 wil deze uitdagingen gezamenlijk oppakken.

Bereikbaar wonen in een gezonde leefomgeving

Er is een wooncrisis in Nederland. De koopwoningen zijn duur. Een modaal inkomen is niet meer voldoende om een woning te kopen en het aanbod sociale huur is zeer beperkt. D66 wil dat de gemeente afspraken maakt over de bouw van meer bereikbare woningen. Doorstroming moet actief worden bevorderd. Den Heijer: “Een mix van maatregelen is nodig om dit probleem op te lossen. Daarbij staat voor D66 centraal dat mensen veilig en gezond kunnen wonen, werken en recreĂ«ren in Lansingerland.” Dat betekent meer wijkgroen, lagere snelheid in de bebouwde kom en geen uitbreiding van Rotterdam Airport. Op lokaal niveau willen we goede voorlichting over de gezondheidsrisico’s van hout stook.

Klimaat aanpak versterken

De verandering van het klimaat en de energietransitie die nodig is voor een duurzame toekomst, zijn grote opgaven voor onze gemeente. Den Heijer: “Dit is niet alleen een technische uitdaging, maar vraagt van iedereen ook grote inzet en betrokkenheid en goede communicatie en participatie door de gemeente.” D66 wil daarom een versnelling van het programma duurzaamheid van de gemeente. Door de gemeentelijke belastingen verder te ‘vergroenen’ en maatregelen te nemen die inwoners en ondernemers ondersteunen om zelf ook te investeren in een duurzame gemeente. De glastuinbouwsector is hierbij een belangrijke speler, maar de deelname door inwoners is voor het succes van de energietransitie ook van groot belang. Inwoners en bedrijven wil D66 verder voorlichten, bewust maken en mee laten doen. Per wijk of gebied wil D66 met bewoners aan de slag met plannen maken, zodat iedereen om kan schakelen naar duurzame energie. 

Samen sterker uit de coronacrisis

Niets heeft ons zo overvallen als deze derde crisis. Elke inwoner beleeft deze crisis op zijn of haar eigen manier. Dat is afhankelijk van leeftijd, of je eigen baas bent of werknemer, van de werkgever of de branche waarin je werkzaam bent, of je gezinssituatie of inkomen. Hoewel er veel landelijke steunmaatregelen zijn, vindt D66 dat de gemeente goed moet aanvoelen en weten wat er lokaal speelt. Het gesprek staat centraal. Vervolgens moet gezocht worden welke steun of hulp passend is. De gemeente moet daarbij creatief blijven meedenken. D66 vindt ook dat deze crisis het moment is om duurzame veranderingen door te voeren. Het vermijden van de spits, meer wandelen buiten en meer thuiswerken zijn voorbeelden van goede aanpassingen in onze dagelijkse routines. 

Echte participatie

Tot slot wil D66 zich de komende raadsperiode inzetten om inwoners de ruimte te bieden om echt mee te denken en te doen! De gemeente moet initiatieven vanuit inwoners volop de ruimte geven. Juist bij de uitdagingen waar Lansingerland voor staat, is voldoende draagvlak cruciaal voor het halen van succes. Dit kan alleen als de gemeente echt in gesprek gaat en meedenkt met haar inwoners.