Partijdige kieswijzer: D66 en JA21
JA21 en D66 verschillen op veel vlakken als partij. Vooral op klimaataanpak verschillen we van mening hoe we zorgen dat het land niet stilstaat maar vooruit gaat.
We moeten echt nu nadenken over hoe wij willen dat onze natuur, economie en landbouw er in de toekomst uitziet, en nu de bijbehorende keuzes maken.
De verschillen
D66 wil de natuur zo snel mogelijk beschermen en herstellen en de stikstofcrisis oplossen. Het gaat namelijk ontzettend slecht met de natuur in Nederland. Dit is niet alleen funest voor de biodiversiteit, maar ook voor onze economie. De economische schade door de stikstofcrisis wordt nu al geschat op bijna 30 miljard euro. En we bouwen bij lange na niet de 100.000 huizen per jaar die we nodig hebben om iedereen in Nederland een thuis te bieden. D66 pleit daarom voor ambitieuze maatregelen om de natuur te herstellen en Nederland van het slot te halen.
Zo wil D66 50 procent stikstof reduceren in 2030 en de boeren helpen om de omslag te maken naar kringlooplandbouw. Met deze vorm van landbouw kunnen boeren meer verdienen met minder dieren. Wij kiezen vooruitgang en snelle stikstofredcutie. JA21 kiest daarentegen voor stilstand. JA21 kiest ervoor om weg te kijken van deze enorme crisis en wil niet de nodige 50 procent stikstof reduceren voor 2030. Ook heeft JA21 met de BBB voorgesteld om het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland te halveren. Naast het halveren van de natuur heeft JA21 nog meer voorstellen gedaan die misschien logisch klinken, maar niet uitvoerbaar zijn. Op die manier lijkt het alsof de partij een oplossing wil zoeken voor het sitkstofprobleem, maar schuift ze het eigenlijk voor zich uit zoals politici de afgelopen deritg jaar hebben gedaan. Funest voor de natuur, woningbouw, klimaataanpak en de economie.
JA21 wil geen dwang richting bedrijven om stagediscriminatie uit te bannen. Ze zijn tegen het voorstel van D66 over stagematching. Wat D66 betreft is stagediscriminatie onacceptabel. Studenten moeten door hun school gematcht te worden met een bedrijf als ze dat willen. Zo zetten we de school náást studenten die worden gediscrimineerd en bannen we stagediscriminatie uit. onderwijsinvesteringen ooit. Daarmee geven we kinderen en jongeren de kans en de tijd zich te ontwikkelen en te leren. We bestrijden het lerarentekort, versterken de basisvaardigheden en vergroten de kansengelijkheid. We voeren de studiebeurs in en investeren in de wetenschap.
D66 wil vooruit met het klimaatbeleid. We hebben meer duurzame energie nodig, moeten meer en sneller huizen isoleren en vervuilende bedrijven belasten. JA21 neemt het klimaatprobleem niet serieus. JA21 wil stoppen met klimaatbeleid. Voor D66 is klimaatbeleid juist een speerpunt. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor een leefbare planeet. Qua energiebeleid heeft JA21 een onrealistische aanpak. Zo wil JA21 helemaal stoppen met wind- en zonne-energie. Dan zitten we dus nog veel langer vast aan fossiele brandstoffen. En daarmee aan meer CO2-uitstoot en luchtvervuiling, zeker in de regio’s waar nu al veel last is van luchtvervuiling door kolencentrales of vieze fabrieken. JA21 denkt het op te kunnen lossen door in élke provincie een kerncentrale neer te zetten. Daar is D66 het niet mee eens. We moeten juist vol inzetten op wind op zee en zon op dak en daarna pas op kernenergie.
JA21 kiest voor bouwen in het groen, torenhoge huren en wil een nieuwe stad bouwen midden in natuurgebied de Markerwadden. Wat D66 betreft offeren we geen natuurgebieden op, maar bouwen we binnen de bebouwde kom. Dat is goedkoper want daar zijn al voorzieningen en goede OV-verbindingen. Daarnaast kiest D66 voor eerlijke huuprijzen, zodat wonen weer betaalbaar wordt.
Het is tijd om nu keuzes te maken voor de toekomst. Verduurzamen loont, juist nu. JA21 ziet deze noodzaak helaas niet. D66 wil vooroplopen, vooruit en daar moeten we ondernemers mee helpen. Bedrijven hebben geld nodig om te investeren in de toekomst van hun bedrijf en in de verduurzaming van hun bedrijf en proces. Bijvoorbeeld voor die nieuwe bestelbus, een nieuwe machine, verduurzaming van het pand of voor de ontwikkeling van de productie. D66 helpt deze ondernemers, bijvoorbeeld met de BMKB-groen, groene leningen tegen een lage rente. Ook is door D66 de SVM-regeling uitgebreid, waardoor niet uitgegeven geld van 2022 in 2023 alsnog bij ondernemers terecht komt om een expert in te huren om mee te kijken welke verduurzamingsopties lonen.
Waar innovatie ook bij JA21 een thema is waarop ingezet wordt, komt D66 hier met concrete oplossingen: zoals bijvoorbeeld meer oog voor de rol van de regio in innovatieclusters, meer fondsen vanuit de provincie en de inzet op groene en technische banen. Er zijn veel kwetsbare flexwerkers en mensen die gedwongen ergens als zeflstandige worden ingehuurd. Als deze mensen arbeidsongeschikt worden hebben ze helemaal niets, JA21 heeft daar geen problemen mee. D66 wil deze kwetsbare groep beschermen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht maken. Ook vinden wij dat het zzp-schap een vrijwillige keuze moet zijn, en niet een vorm van uitbuiting door de werkgever. JA21 wil zo min mogelijk regels voor bedrijven, de werknemers en het klimaat zijn daar de dupe van.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Doe mee met D66.
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. De toekomst wordt gemaakt door mensen die meedoen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Steun de campagne
Je ontvangt vanaf nu mailupdates. Zet de volgende stap door lid te worden of steun D66 met een eenmalige donatie.
