Blijf op de hoogte!

Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 2 januari 2017

Kees Verhoeven IT-Politicus van het Jaar 2016

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is uitgeroepen tot IT-Politicus van het Jaar 2016. In een verkiezing onder toonaangevende IT-bedrijven haalde Verhoeven een derde van de stemmen. De gedeelde tweede plaats is voor Ronald Plasterk en Klaas Dijkhoff. De verkiezing was georganiseerd door AGConnect, een groot online platform voor IT’ers.

 

Verhoeven, ICT-woordvoerder in de Tweede Kamer voor D66, wordt geprezen om zijn Techvisie en zijn initiatiefnota ‘Internet of things’. Ook werd veelvuldig zijn optreden genoemd in het grote Kamerdebat vlak voor Kerst over de wet computercriminaliteit – ook wel hackwet genoemd.

ICT ís politiek

Verhoeven ziet de prijs als een mooie blijk van waardering: “Ik heb me de afgelopen jaren steeds meer verdiept in vraagstukken rondom ict, privacy en technologie. Dat is lang niet altijd een sexy onderwerp waar de kranten iedere dag mee volstaan, maar de invloed van internet en technologie op ons leven is enorm. Hoe ingewikkeld soms ook, de politiek kan zich niet afzijdig houden. Die moet zo goed en zo kwaad als dat gaat zorgen dat die ontwikkelingen binnen de grenzen van de wet blijven. Het kabinet denkt hier veel te gemakkelijk over en beschermt mensen in mijn ogen onvoldoende tegen de ongebreidelde zucht van overheden, opsporingsdiensten en commerciële bedrijven om alles van ons te weten te komen.”

Resultaten

Verhoeven heeft zich het afgelopen jaar onder meer succesvol ingezet voor extra geld voor ict-innovatie (2 miljoen euro) en voor veilige data en bescherming van persoonlijke berichten door het kabinet te dwingen encryptie niet te verzwakken. Bij de wet op het online gokken voorkwam Verhoeven dat de overheid zich door middel van websiteblokkades zou gaan bemoeien met de werking van internet. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat onze digitale infrastructuur, net als bijvoorbeeld Schiphol, de Rotterdamse haven en de regio Eindhoven, is erkend als zogenoemde mainport. Daarmee wordt het grote belang ervan voor de Nederlandse economie onderstreept.