“Niet doormodderen, maar doorbreken”

Donderdag 2 februari 2023 vond het spoeddebat plaats over de ontwikkelingen rondom het cultuurbedrijf. Na recente berichtgevingen blijkt het plan voor een vestiging aan het Emmaplein stuk te zijn gelopen. Om deze reden eisten oppositiepartijen D66 Katwijk, CDA, PvdA, GemeenteBelangen, KiesKatwijk en VVD een spoeddebat.

Gisteren was ik samen met burgerraadslid dhr. De Vries bij een inspiratieavond in de hoofdbibliotheek over Spoken Word, ook wel gesproken woord. De avond werd georganiseerd door de bibliotheek en geleid door Babs Gons, één van de grondleggers van deze nieuwe kunstvorm. Hoewel deze sessie op een doordeweekse avond plaatsvond, was de opkomst ontzettend hoog, met name onder de Katwijkse jongeren. Achteraf is er ook flink doorgepraat over de toekomst van de literatuur en de schreeuwende behoefte onder Katwijkse jongeren om meer én volwaardige culturele voorzieningen in onze gemeente. Als onze fractie deze opkomst neerzet tegenover het huidige beleid, dan komen wij tot de conclusie dat dit zo niet langer meer kan. Deze jongeren zijn de toekomst van onze gemeente, en zij verdienen beter.

Als raad hebben we in het verleden een besluit genomen om culturele voorzieningen op te tuigen met informatie die we destijds konden beschouwen als volledig, maar nu flink achterhaald blijkt te zijn. Als gevolg hiervan zijn we al jaren bezig met het doorzetten op beleid dat langzamerhand het draagvlak lijkt te verliezen. 

Na maanden wachten weten we tot op heden nog steeds niet wat de mogelijkheden zijn bij de Burcht. De impactanalyse wordt veelal verklaard als het heilige woord, maar wat is daar nog van overgebleven? De deur voor het Emmaplein lijkt, als we de echte werkelijkheid moeten geloven, dichtgeslagen. Daarbovenop heeft de raad ongeveer 10 jaar geleden een besluit genomen op een budget van 11 miljoen euro, waarvan al zeker een deel op is gemaakt aan slechts het doormodderen met verlies op een heldere visie. 

D66 Katwijk wil niet meer doormodderen, maar doorbreken. Dat vereist bestuurlijk leiderschap, doorzettingsvermogen en nieuwe kennis en expertise. Als wij onze eerder uitgesproken ambitie, namelijk de toekomst van Katwijk voorzien van culturele voorzieningen, serieus willen nemen dan is het doorbreken van een tunnelvisie onvermijdelijk. Onze fractie herhaalt dan ook een plan uit het verleden, namelijk een zo’n centraal mogelijke en multifunctionele hoofdvoorziening op het Marktplein. In het kader van zelfreflectie weet onze fractie ook dat dit plan niet haalbaar is met het budget dat 10 jaar geleden is vastgesteld. Maar is dit budget eigenlijk nog wel toereikend voor al onze nieuwe plannen omtrent die uitgesproken ambitie? Wat D66 Katwijk betreft niet, dan wel om de logische reden dat alles 10 jaar geleden niet zo duur was als nu. 

Wij vragen het college dan ook om nu écht serieus werk te maken van de eerder uitgesproken ambitie, want dat verdient de toekomst van Katwijk. Laat iedere kleine stap die we vanaf nu zetten om culturele voorzieningen te realiseren, de visie van morgen zijn. 

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.