Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 20 september 2018

Investeer 25 miljoen in kunstmatige intelligentie

D66 vindt dat het kabinet 25 miljoen euro moet investeren in kunstmatige intelligentie, dat staat in ons actieplan

Kamerlid Kees Verhoeven: “Kunstmatige intelligentie biedt enorme kansen. Het kan verschillende vormen van kanker sneller opsporen, en stuurt hulprobots en zelfrijdende auto’s aan. We moeten zorgen dat we die kansen grijpen, maar ook de keerzijdes het hoofd bieden. De politiek kan niet langer langs de zijlijn staan.”

Volgens D66 heeft staatssecretaris Keijzer veel te weinig aandacht voor kunstmatige intelligentie (KI). Daarom heeft Kamerlid Verhoeven een actieplan opgesteld.

Stimuleer talent

Om de economische kansen van KI te kunnen grijpen en de Amerikaanse en Chinese dominantie het hoofd te bieden, moeten we investeren in talent en werknemers omscholen. Alleen op die manier zijn mensen voorbereid op de banen van de toekomst.

Stel ethische richtlijnen op

Kunstmatige intelligentie maakt veel ethische beslissingen, daar moeten richtlijnen voor komen. Bij zelfrijdend vervoer is de verantwoordelijkheid van de betrokken partijen in een ongeluk een goed voorbeeld. Hetzelfde geldt voor KI-wapens die defensie gebruikt. In welke situatie gebruik je ze en wanneer niet? De overheid kan dit soort dilemma’s vooruithelpen met ethische richtlijnen.

Richt een algoritme-waakhond op

Een algoritme-waakhond moet alle algoritmes (rekenformules) en hun datasets controleren, van overheden én bedrijven. Op die manier kan discriminatie en privacy-schending voorkomen worden. D66 wil ook dat er onderzoek naar eXplainable AI wordt gedaan. Dit zijn KI-systemen die hun eigen keuzes uitleggen, zodat iedereen ze kan controleren.

Zorg voor krachtig toezicht

We moeten de KI-diensten van Google en Microsoft toetsen, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Deze bedrijven kunnen namelijk via internet hun eigen diensten bevoordelen. De Autoriteit Consument en Markt krijgt vanuit het kabinet een speciaal team dat zich richt op eerlijke digitale markten, maar een plan van aanpak ontbreekt tot nog toe.

Thema

Ondernemen & innoveren

Nederlanders ondernemen, innoveren en handelen. Zij trekken met vertrouwen de wereld in. Ondernemende Nederlanders staan te trappelen. Hun kansen liggen voor het grijpen: in handel met opkomende economieën, in schoner en slimmer produceren, in dienstverlening, in gezondheidszorg en in innovatie.

Lees meer

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48