Leden en oud-leden van D66 kunnen ongewenst gedrag of een andere (mogelijke) integriteitsschending kenbaar maken en/of melden. Voor het doen van een melding kun je terecht bij de Commissie Integriteitsonderzoeken. Bij een (interne of externe) vertrouwenspersoon kun je terecht voor opvang, ondersteuning of advies als je ongewenste omgangsvormen binnen de vereniging ervaart. Zij kunnen je natuurlijk ook op weg helpen bij het zoeken van de juiste persoon of de weg wijzen naar de Commissie Integriteitsonderzoeken om een melding te doen.
Binnen het Landelijk Bestuur is de voorzitter het aanspreekpunt voor vraagstukken die te maken hebben met integriteit.
Er is een netwerk van vertrouwenspersonen binnen onze vereniging. Heb je als lid, verenigingsbestuurder of politicus vragen, bijvoorbeeld op het gebied van ongewenste omgangsvormen of (mogelijke) integriteitsissues en je wilt hierover met iemand van gedachten wisselen, dan zijn de vertrouwenspersonen beschikbaar. Zij doen dit op vertrouwelijke wijze en hebben geheimhoudingsplicht. Iedere regio heeft zijn eigen vertrouwenspersonen. En er is een vertrouwenspersoon met specifieke affiniteit met inclusiviteit.
Als je last hebt van ongewenste omgangsvormen biedt een vertrouwenspersoon de eerste opvang en een luisterend oor. Een vertrouwenspersoon is een laagdrempelig aanspreekpunt waar iedereen uit de vereniging terecht kan.
Je kunt bij de vertrouwenspersoon terecht voor opvang, advies, ondersteuning en begeleiding als je ongewenste omgangsvormen binnen de vereniging ervaart.
Onder ongewenste omgangsvormen wordt verstaan pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld.
Bij een aantal onderwerpen is de vertrouwenspersoon mogelijk niet degene die je verder kan helpen, in deze gevallen kan de vertrouwenspersoon wel helpen met zoeken naar de juiste instantie of persoon. Ook wanneer je zelf wordt beschuldigd van ongewenste omgangsvormen kan de vertrouwenspersoon helpen met zoeken naar de juiste instantie of hulpverlener. Om belangenverstrengeling te vermijden kan dezelfde vertrouwenspersoon nooit beide partijen (degene die een klacht heeft en de beklaagde) begeleiden.
Een vertrouwenspersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de informatie van leden. Er is een geheimhoudingsplicht.
Bij de vertrouwenspersoon kan geen melding worden gedaan. Zij kunnen je natuurlijk wel op weg helpen bij het zoeken van de juiste persoon of de weg wijzen naar de Commissie Integriteitsonderzoeken om een melding te doen.
Coördinator interne vertrouwenspersonen
Johanna Räkers – e-mail
Inclusie
Er is tijdelijk geen vertrouwenspersoon inclusie. Hiervoor kun je tijdelijk gebruik maken van het landelijke netwerk onder leiding van de coördinator interne vertrouwenspersonen (Johanna Räkers – e-mail).
Drenthe
Drenthe maakt tijdelijk gebruik van het landelijke netwerk onder leiding van de coördinator interne vertrouwenspersonen (Johanna Räkers – e-mail).
Flevoland
Flevoland maakt tijdelijk gebruik van het landelijke netwerk onder leiding van de coördinator interne vertrouwenspersonen (Johanna Räkers – e-mail).
Friesland
Jos Jonker – e-mail
Marc Visch – e-mail
Gelderland
Wilma Vogels – e-mail
Rudi Thomas – e-mail
Paul van Waning – e-mail
Groningen Regio
Mattijs Endedijk – e-mail
Limburg
Limburg maakt tijdelijk gebruik van het landelijke netwerk onder leiding van de coördinator interne vertrouwenspersonen (Johanna Räkers – e-mail).
Noord-Brabant
Tamara van Rossum – e-mail
Marijke Vos – e-mail
Noord-Holland
Marion Geisler – e-mail
Johanna Räkers (Amsterdam) – e-mail
Overijssel
Marjolein Rikmenspoel – e-mail
Utrecht Regio
Utrecht maakt tijdelijk gebruik van het landelijke netwerk onder leiding van de coördinator interne vertrouwenspersonen (Johanna Räkers – e-mail).
Zeeland
Patricia van Veen – e-mail
Levien de Putter – e-mail
Zuid-Holland
Emily van de Vijver – e-mail
Annechien Snuif – e-mail
Mark Koek (Leidse Regio) – e-mail
Roger Hendriks (Leidse Regio) – e-mail
Ange de Beer (Den Haag) – e-mail
Jonge Democraten
Jelle Ages en Michelle van der Linde – e-mail
Medewerkers
Voor medewerkers van Tweede Kamer, Eerste Kamer, Europese Delegatie, Landelijk Bureau, IDI en fractiemedewerkers door het land zijn aparte vertrouwenspersonen aangesteld. Deze zijn te vinden via de communicatiekanalen van je werkgever.
Externe vertouwenspersoon
Het landelijk netwerk van vertrouwenspersonen is uitgebreid met een externe vertrouwenspersoon, zodat leden een extra mogelijkheid hebben om zich te melden.
Hiervoor kun je terecht bij Josephine de Zwaan – email.
Bij de Commissie Integriteitsonderzoeken kunnen meldingen worden gedaan over mogelijke integriteitsschendingen via het meldformulier. Meldingen kunnen worden gedaan door leden of oud-leden tot maximaal twee jaar nadat de vermeende feiten zich hebben voorgedaan, tenzij van de melder niet kan worden verwacht dat de feiten binnen deze termijn kenbaar worden gemaakt.
Het meldformulier kan worden gemaild naar [email protected]. Het mailadres waar de melding binnenkomt wordt beheerd door twee medewerkers van het Landelijk Bureau. Deze twee medewerkers sturen een ingediende melding binnen uiterlijk drie werkdagen aan de voorzitter van de Commissie. Deze medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht.
Meldformulier (.pdf)
Protocol Commissie Integriteitsonderzoeken(.pdf)
Leden van D66 die kennis hebben van vermoedelijke misstanden die de integriteit (van D66-politici) raakt, kunnen zich (vertrouwelijk) wenden tot de voorzitter van het landelijk bestuur ([email protected]).
Portefeuille integriteit bij de voorzitter
Binnen D66 heeft de voorzitter van het landelijk bestuur de portefeuille integriteit. Er is een continue dialoog over dilemma’s die je tegen kunt komen, zowel in de politiek als binnen onze vereniging. Dit krijgt vorm op bijvoorbeeld de kaderdag voor afdelings- en regiobesturen. Belangrijk uitgangspunt is dat we elkaar aanspreken en zaken bespreekbaar maken.