Jarno Groenveld

Beeld: Gerard Wielenga

Jarno Groenveld is de nummer 3 op de kandidatenlijst van D66 Houten voor de verkiezingen van 2022. Eerder was hij tot 2018 lid van de gemeenteraad. Een belangrijk aandachtspunt voor hem is de toegankelijkheid van onderwijs en sportverenigingen. Door bijvoorbeeld kinderen met een beperking goed te ondersteunen, zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen.

  • 26 jaar
  • Bilthoven
  • Houten

Wat is jouw lievelingsplek
in Houten?

Oef, dat is lastig. Zoveel plekken om uit te kiezen! Ik denk meteen aan de heerlijke natuurplekjes van Houten. De strandjes bij de Rietplas waar ik kom sinds ik als klein kind in de wijk de Tuin opgroeide. De fietstochtjes door Nieuw-Wulven die ik in mijn studententijd maakte onderweg naar de Uithof.

En dan nog de Houtense horeca. De pubquizzen met vrienden bij Heren van Houten, het vieren van de 50e verjaardag van mijn moeder in de Zwijger en de D66-borrels bij de Roskam. Allemaal stuk voor stuk mooie herinneringen!

Uiteindelijk kies ik toch voor de Heemlanden en de Fontein. Mijn scholen hier in Houten, waar ik een fantastische tijd achter de rug heb als kind. Elke keer als ik langs een van deze scholen fiets voel ik nostalgie, en denk ik: kon ik maar terug!

Welke kansen zie jij voor de gemeente Houten?

Het is het niet altijd makkelijk om mee te komen in het onderwijs, of om een plekje te vinden in een sportvereniging. Denk aan een kind met een verstandelijke beperking, een jongere met lichamelijke handicap of een volwassene met een taalachterstand. Zelf heb ik dat ook ervaren, door op te groeien met chronische reumaklachten.

In Houten hebben we een bruisend verenigingsleven, met veel vrijwilligers die zich inzetten voor sport, cultuur en andere maatschappelijke initiatieven. Samen met hen kunnen we kwetsbare Houtenaren ook mee laten komen in het onderwijs en het verenigingsleven. Dat is de kans die ik de komende jaren voor Houten wil verzilveren: dat de gemeente betere ondersteuning gaat bieden om te zorgen dat iedereen tot zijn of haar eigen max mee kan doen in Houten.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Minder papierwerk, meer persoonlijk contact. Als je iets nodig hebt van de gemeente kom nog steeds te vaak allerlei regels en formulieren tegen. En dat terwijl we juist willen dat inwoners die écht hulp nodig hebben, de gemeente juist makkelijk weten te vinden. Bijvoorbeeld: door het makkelijker te maken om aanpassingen in huis (zoals een traplift) door de gemeente te laten betalen, voorkomen we dat mensen zich in huis bezeren. De belangrijkste verandering hierin wat mij betreft is dat de gemeente meedenkt met inwoners, in plaats van strak de regeltjes toetst.
  • Onderwijs is het geld waard. Veel politieke partijen in Houten zeggen dat de gemeente niets hoeft te doen qua onderwijs, behalve voor de gebouwen te zorgen. Onzin! Als gemeente kan de keuze maken om scholen beter te ondersteunen. Denk aan programma’s om kinderen met meer sporten in aanraking te laten komen. Wat mij betreft gaan we als gemeente meer geld vrijmaken voor het Houtense onderwijs. Dit is goed voor de ontwikkeling van kinderen en ontlast de leerkrachten.
  • Inwoners ondersteunen, niet alleen maar zeggen wat je ‘van ze nodig hebt’. De verduurzaming van onze aarde is het belangrijkste doel voor de 21e eeuw. Ook in Houten dragen we daar ons steentje aan bij. En wat mij betreft gaan we daarin een stapje bij zetten, het is nodig dat we meer gaan doen voor een goed klimaat. Daarbij wil ik ervoor zorgen dat er meer aandacht is voor de impact die dat heeft op inwoners. Denk aan huishoudens met een laag inkomen, die hun energierekening alleen maar zien stijgen. Als zij een steentje bij willen dragen door zonnepanelen aan te schaffen, is dat door hun lage inkomen lastig. Door als gemeente deze inwoners een voucher te geven die zij kunnen gebruiken om zonnepanelen aan te schaffen, kunnen zij hun energierekening verlagen én hun huis verduurzamen.

Wat is je favoriete boek?

Afgelopen zomer kwam ik in een klein boekwinkeltje in Praag het boek The Boy Who Followed His Father into Auschwitz tegen. Een waargebeurd verhaal dat mij enorm raakt. De tragedies van de Tweede Wereldoorlog heb ik tijdens mijn studie geschiedenis vanuit allerlei kanten onderzocht. En toch komt dat weer enorm binnen als je zo’n persoonlijk en meeslepend verhaal leest.

Heel wat anders: de Harry Potter boeken. Heerlijk om mee op te groeien, en nog steeds kan ik er op een regenachtige dag van genieten om op de bank te kruipen en deze serie voor de 483e keer te lezen. Ook omdat er zo’n krachtig plot in zit. Een eenzame 11-jarige jongen met een lastige kindertijd, die op een magische plek terecht komt waar hij vrienden maakt en zijn bijzondere magische krachten ontwikkelt. Welk kind droomt daar niet van?

Welk evenement heb je het laatste bezocht?

De Lichtjesroute bij Fort Vechten. Een mooie avond, een romantische wandeling met mijn vriendin, een historische plek, heerlijke natuur. Top om op deze manier tijdens de Nacht van de Nacht van dit soort plekjes in Houten te mogen genieten.