NK Tegelwippen:
help mee om Hoorn groener te maken

De gemeente Hoorn doet dit jaar voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen dat plaatsvindt van 21 maart tot en met 31 oktober. Inwoners die hun tuintegels vervangen voor groen, kunnen dat doorgeven via nk-tegelwippen.nl. Dit doen we als gemeente ook. In welke gemeente worden de meeste tegels gewipt, wie wordt de winnaar van het NK Tegelwippen 2022?

Wethouder Stadsbeheer Simon Broersma plant groen aan de Breeuwer in de Risdam. De gemeente heeft daar op initiatief van inwoners stenen verwijderd. Daarvoor in de plaats komen er planten en een blote voetenpad.
Beeld: Gemeente Hoorn

Waarom doet de gemeente mee?
Wethouder Stadsbeheer Simon Broersma: “Het NK Tegelwippen stimuleert bewoners maar ook de gemeente om zoveel mogelijk te vergroenen. Groene tuinen en een groene openbare ruimte laten meer regenwater door, geven verkoeling bij hete zomers en zijn gunstiger voor dieren zoals vogels en insecten. Daarnaast worden mensen gewoon vrolijker van groen. Een mooi voorbeeld is de Breeuwer in de Risdam. Op initiatief van een aantal inwoners maken stenen daar momenteel plaats voor meer groen en een blote voetenpad.”
 
Wat is het NK Tegelwippen?
Het NK Tegelwippen wordt voor de derde keer georganiseerd en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, te vergroenen. Tijdens eerdere edities zijn ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Dit jaar doen bijna 100 gemeenten mee. De gemeente die de meeste tegels per 1.000 inwoners wipt, wint de Gouden Schep. Er is ook een prijs voor de gemeente met de meeste verwijderde tegels. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op mooie prijspakketten. Meer informatie en de actuele tegelstand is te vinden op https://nk-tegelwippen.nl.