Beeld: D66 Hilversum

Ruben Alderse Baas

Ruben is sinds 2022 de bestuursvoorzitter van D66 Hilversum. Hij werkt als advocaat bij de Amsterdamse Orde van Advocaten.

  • 39 jaar
  • Joure
  • Hilversum
  • Hij/hem

Een vader van twee lieve jonge dochters met een wijde blik in de wereld. Met mijn vrouw en dochters woon ik sinds 2017 met ontzettend veel plezier In Hilversum. In mijn professionele carrière staat ‘toegang tot recht’ centraal. Sinds 2010 ben ik advocaat en heb ik verschillende facetten van de advocatuur gezien, zowel de zakelijke als de sociale advocatuur. De laatste jaren werk ik als advocaat voor de Amsterdamse deken, de toezichthouder op de advocatuur.

Waar wil jij je als voorzitter voor inzetten?

Ik wil van de lokale afdeling een gezellige vereniging maken waarin Hilversummers van alle soorten (de geboren Hilversummers, de nieuwe buitenlandse Hilversummers of de import Hilversummers zoals ikzelf) elkaar op een ontspannen manier beter leren kennen en zich ook meer verbonden voelen met de partij, lokaal, regionaal, landelijk en wellicht zelfs Europees.

Wat betekent D66 voor jou?

Voor mij betekent actief lidmaatschap een vorm van ‘uit de kast komen’. In een toenemend polariserende maatschappij is het steeds minder vanzelfsprekend openlijk uit te komen voor de wens tot nuance, verzoening en fatsoen. Als ondernemer heb ik niet actief lid willen zijn van een politieke partij, bang om (potentiële) cliënten af te stoten. Ook nu vind ik het nog altijd spannend, in een functie voor een publiek orgaan als de toezichthouder op de advocatuur, openlijk uit te komen voor je politieke voorkeur. Ik hoop dat het (stille) leden die twijfelen motiveert om zelf ook actief of actiever lid te worden van onze mooie vereniging om samen te werken aan het realiseren van idealen.

Lievelingsplek in Hilversum (en waarom?)

Mijn rust vind ik op de vele mooie heidegebieden die onze stad omringen. Ik geniet ’s ochtends als ik naar Amsterdam fiets van de prachtige vogelbroedplaatsen nét voorbij de Hilversumse Meent. Ook café Brambergen (natuurmonumenten in ’s-Gravenland) is een favoriete bestemming waar we met ons gezin veel zijn en tot slot vind ik Mout een ontzettend leuke plek van lokaal ondernemerschap, diversiteit en gezelligheid.

Wat is je favoriete boek?

Ik versta onder liefde

Dit is een essay van Huub Oosterhuis. Wat mij betreft zegt deze tekst voldoende: “Ik versta onder liefde: de duizenden nuances van vriendelijkheid en vriendschap, van hartstocht en hoofsheid, van bedachtzame eerbied en mededogen, waarmee mensen elkaar bejegenen. Ik versta onder liefde ook de wijsheid en de wetenschap, fantasie en volharding, waarmee de aarde wordt opgebouwd, steeds weer, tegen alle afbraak in.”
 
Huub Oosterhuis heeft in mijn opvoeding een belangrijke rol gespeeld. Ik ben (passief) lid van de Studenten ekklesia in Amsterdam. Ik laat me (te weinig) inspireren door bijbelse teksten om het goede te doen zonder enige aandrang te voelen als ‘zendeling’ het geloof te willen verkondigen aan anderen.