Robbert Jan Proos

Ik woon al vijfentwintig jaar in met veel plezier Hilversum en maak al ongeveer zo lang theater in deze stad. Als artistiek leider van Theatergroep Fusie wordt ik regelmatig gevraagd om aan te schuiven bij overleggen over cultuur. En dan gaat het niet alleen over theater, maar ook over muziek, kunst en evenementen. In mijn bescheiden opinie wordt er te weinig gedaan met de ideeën die er wel degelijk zijn en volgens mij komt dat omdat niemand in de raad zich hard genoeg maakt voor cultuur.

  • 48 jaar
  • Goes
  • Hilversum
  • Hij/hem

Waarom blijven degelijke plannen vaak toch een beetje hangen en ik wil weten hoe dat komt. Als cultureel hoofd van deze gemeente wil ik het gesprek aan met alle partijen om te zien wat er mogelijk is en waar de bottlenecks zitten. Ik ben echt benieuwd naar de obstakels, naar de mitsen en maren.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Theater Santbergen natuurlijk! Daar maak ik theater, geef ik workshops en beleef ik de fijnste avonden.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De gemeente heeft het de afgelopen tijd te weinig over cultuur gehad. Er zijn wel dingen besloten en daarom ook gebeurd, maar  te weinig.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De raad moet het weer over cultuur gaan hebben
  • De raad moet cultuur niet als politiek item zien en bespreken. Ik kan als geen ander dingen zo verwoorden dat ze gaan leven in plaats van op papier blijven staan.
  • Die bruisende binnenstad waar het zo vaak over gaat moet er nu eindelijk eens van komen.

Wat betekent D66 voor jou?

Ik heb van mijn moeder geleerd om genuanceerd te zijn. Dus probleemstellingen en discussiepunten hebben altijd twee kanten en dat zijn niet perse altijd een goede en slechte kant. Bij D66 vind ik die nuance terug en daar voel ik me dus thuis.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

“Everything Is Illuminated” van Jonathan Saffran Foer. Een prachtig beeldend geschreven boek waar ik hard om moest lachen en ook om moest huilen. Als theaterschrijver ben ik ook altijd gefascineerd door klein menselijk leed en probeer mijn publiek mee te laten voelen met de kleinste dingen. Dat doet dit boek magnifiek.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Wij gingen naar de Parade in Coronatijd. Op anderhalve meter werd ons eten, drinken en twee voorstellingen aangeboden en dat was zo ontzettend fijn. Ik hou van de Parade omdat je daar op instinct kleine voorstellingen gaat zien en soms zie je dan iets wat je van je levensdagen nooit meer vergeet.