Besturen en politiek in Hellendoorn

Visie

D66 Hellendoorn streeft naar een samenleving waarin mensen zoveel mogelijk zelf bepalen hoe zij hun leven inrichten, en waarin mensen vrij zijn in verbondenheid. Het is daarbij van groot belang dat overheden zich aan de door henzelf gestelde regels houden, democratische verantwoording afleggen en controleerbaar zijn.
We zijn voorvechters van een sterke democratische rechtsstaat waarin mensen invloed en inspraak hebben.

Inwoners

Voor ons is het belangrijk dat de gemeente goed naar haar inwoners luistert. Juist omdat de gemeente beslissingen neemt die directe invloed hebben op inwoners, maar ook omdat inwoners hun buurt het beste kennen. Inwonersparticipatie is voor ons een belangrijke aanvulling voor het goed functioneren van de democratie. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan inspreken en participeren.

Participatie betekent actieve deelname. Bij participatie horen goede afspraken. Uitgangspunt is dat door participatie gezamenlijke doelen worden bereikt.

De inwoners van Hellendoorn willen regelmatig en goed geïnformeerd worden. Naast publicatie van bekendmakingen, mededelingen en kennisgeving van besluiten moet de gemeente bij communicatie rekening houden met deze verwachtingen. Planning van overlegmomenten moet onderdeel worden van projecten.

Bestuur

Een goed bestuur (het college van burgemeester en wethouders) neemt beslissingen in het belang van haar inwoners. Een goed bestuur weegt alle belangen af om tot een goed besluit te komen en legt verantwoording af. Een goed bestuur is transparant en controleerbaar. Uiteraard wordt het college daarin gecontroleerd door de gemeenteraad, maar ook anderen hebben hierin een taak, zoals lokale media en inwoners.

Beeld: D66 Hellendoorn

Adviesorganen

Het college laat zich in het sociaal domein adviseren door twee adviesorganen: het Cliëntenplatform en de WMO-raad. Wij zijn van mening dat door deze organen samen te voegen een adviesorgaan kan ontstaan met een breder mandaat en een duidelijkere rol richting het college.

Politiek

De gemeenteraad geeft richting aan het college en controleert of deze de gestelde kaders goed uitvoert. In de afgelopen periode is het raadssysteem gewijzigd. Eerder werden de raadsvergaderingen voorafgegaan door commissievergaderingen. Vaak werden onderwerpen meerdere keren uitgebreid behandeld. Het nieuwe systeem kent een informatie-, debat- en besluitronde. Inwoners kunnen in iedere ronde inspreken. Vanwege de coronapandemie is hier nog te weinig ervaring mee opgedaan. In de komende raadsperiode moet dit systeem daarom verder worden geëvalueerd.

Om als raad goed te kunnen functioneren zijn spelregels nodig:

  • Benader elkaar te allen tijde fatsoenlijk en respectvol.
  • Heb respect voor ieders rol in ons democratisch systeem.
  • Een zekere mate van afstemming tussen de partijen is onontkoombaar en zelfs noodzakelijk voor stabiel bestuur, maar dit mag nooit ten koste gaan van de controlerende taak van ieder individueel raadslid.

Beeld: D66 Hellendoorn