Wies Luiken

Beeld: D66 Heemstede

Wies Luiken (2000) is onze fractiemedewerker. Zij woont al haar hele leven in Heemstede.

  • 23 jaar
  • Haarlem
  • Heemstede
  • Zij/haar

Heemstede vind ik een fijne plek om te wonen en ben er met plezier opgegroeid. In onze gemeente wordt een groene omgeving, dichtbij de kust gecombineerd met een goede bereikbaarheid van andere steden en voorzieningen.

Ik studeer bestuurskunde in Den Haag, maar heb de keuze gemaakt in Heemstede te blijven wonen. Veel van mijn leeftijdsgenoten vertrekken naar andere steden voor hun studie of omdat er in Heemstede geen woningen te vinden zijn. In mijn omgeving zie ik ook dat vrienden en vriendinnen geen kans maken op een woning. Ik maak mij zorgen dat ik ook geen huis kan vinden, zeker in onze gemeente. Deze groep jonge inwoners worden momenteel ondervertegenwoordigd in onze gemeenteraad en daar maak ik mij zorgen om.

Als jonge inwoner ga ik mij, als geen ander, inzetten voor de belangen van mijn generatie. Zo geef ik de jongeren een stem.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het Groenendaalse bos. Heemstede ligt in een mooie omgeving, waar we dan ook van moeten genieten. Tijdens de coronacrisis vond ik het fijn om hier af te spreken met vrienden om bij te kletsen of om zelf even het huis uit te zijn. In het Groenendaalse bos komen alle leeftijden bij elkaar. Voor de kinderen is er een speeltuin en een kinderboerderij, terwijl de volwassenen een lekker drankje kunnen drinken.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Jongeren zijn momenteel ondervertegenwoordigd in onze gemeenteraad. Voor deze groep is er een gebrek aan woningen, de groep krijgt te maken met de gevolgen van de klimaatcrisis en worden niet gehoord. Ik wil mij gaan inzetten voor mijn leeftijdsgenoten omdat ik geloof in een gemeente waarin wij naar iedereen luisteren, jong en oud. We zullen met elkaar het verschil moeten maken om het Heemstede van morgen nog iets mooier te maken dan het Heemstede van vandaag.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Betere verbinding tussen de jeugd en de lokale politiek
  • Een gemeente die werkt met, voor en aan de toekomst
  • Geschikte woningen voor elke doelgroep

Wat betekent D66 voor jou?

Ik vind dat je als klein land moet samenwerken om met elkaar een front te vormen tegen andere grootmachten. Ik zie Heemstede ook als kleine gemeente in een zee van grotere gemeenten. We kunnen niet alles alleen, we moeten samenwerken. Die blik van D66 zie ik landelijk, provinciaal, maar ook in onze gemeente terug.

Wat is je favoriete boek
(en waarom?)

Ik heb niet echt een favoriet boek, wel een favoriet genre. Politieke thrillers vind ik het leukste om te lezen. De spanning in zulke boeken, het machtsspel vind ik erg interessant. Zeker als de verhaallijn theoretisch klopt geniet ik ervan. Je leert tijdens het lezen dan meer over hoe de politiek er achter de schermen aan toe gaat.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

De laatste keer ben ik bij SpaceExpo geweest met een vriend. Ik vond daar eerlijk gezegd niets aan. Wél vind ik musea zoals het Mauritshuis en het Rijksmuseum leuk om naartoe te gaan. Ik vind dit leuk, omdat het de geschiedenis levendiger maakt.