Vanaf nu plasticvrij evenementenvuurwerk opgenomen in het het evenementenbeleid!

Goed nieuws! D66 Haarlemmermeer maakte zich al een tijd hard voor plasticvrij evenementenvuurwerk. Nu heeft de burgemeester, naar wens van de gemeenteraad, besloten om plasticvrij evenementenvuurwerk op te nemen in het evenementenbeleid.

Plastic in de natuur

In veel vuurwerk dat wordt afgestoken bij evenementen zit plastic. Dit plastic verspreidt zich in allerlei kleine stukjes in de natuur en een groot deel van dit afval kan niet worden opgeruimd, waardoor het in Haarlemmermeer en omstreken vervuild raakt. Dit draagt bij aan de plastic soep en het is schadelijk voor mens en dier. Gelukkig bestaan er alternatieven voor plastic vuurwerk.

Eerdere pogingen

Raadslid Demi van der Veldt stelde hier al eerder met GroenLinks en CU-SGP schriftelijke vragen over en deed al eerder, met dezelfde partijen, een poging om een motie in te dienen om plastic afval bij evenementenvuurwerk te verbieden, door dit in het evenementenbeleid op te nemen.

Vorige raadsvergadering maakten wij ons hier nogmaals hard voor tijdens de sessie over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En met succes!

Bepaling in het evenementenbeleid

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college besloten om plasticvrij evenementenvuurwerk op te nemen in het evenementenbeleid. De burgemeester schreef hier over in haar wekelijkse column.

Raadslid
Demi van der Veldt:

”Wat fijn om te lezen dat de burgemeester bereid is om dit vanaf nu in het evenementenbeleid op te nemen! Als Haarlemmermeer is het heel belangrijk dat wij onze lokale verantwoordelijkheid nemen en een voorbeeldfunctie zijn voor andere gemeenten, zolang er nog geen landelijk verbod is”.