Wij gaan formeren met PvdA, GroenLinks, CDA en Actiepartij

De fracties van PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij gaan met elkaar werken aan een nieuw coalitieakkoord voor Haarlem. Deze vijf partijen zien sterke inhoudelijke overeenkomsten en gedeelde ambities voor de stad en kijken uit naar een goede samenwerking.

Resultaat nieuwe verkenningsronde

Afgelopen weken sprak verkenner Kees Vendrik met alle partijen in de gemeenteraad. Na deze gesprekken adviseerde hij PvdA, GroenLinks en D66 om te komen tot een eerste aanzet voor een coalitieakkoord. Op basis van deze eerste aanzet zijn meerdere partijen uitgenodigd om over de inhoud in gesprek te gaan.

De PvdA, GroenLinks en D66 concluderen nu dat ze met het CDA en de Actiepartij graag de volgende stap willen zetten. Inhoudelijk liggen de vijf partijen het dichtst bij elkaar als het gaat om de koers voor Haarlem. Deze coalitie heeft daarmee dus ook de beste kans om te komen tot een daadkrachtig en uitvoeringsgericht programma en college.

Bijzonder aan de coalitiesamenstelling is de deelname van de Actiepartij. De Actiepartij is al 16 jaar actief in de Haarlemse gemeenteraad en zal hiermee als eerste Haarlemse lokale partij toetreden tot een coalitie.

Samen werken aan een akkoord

De vijf partijen willen samen met elkaar werken aan een sociaal, duurzaam en progressief akkoord. Hierbij komen grote uitdagingen op Haarlem af, zoals de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie
en onzekere financiering vanuit de Rijksoverheid. De beoogde coalitie wil bovenal zorgen voor daadkracht om de plannen voor wonen, mobiliteit, duurzaamheid en onderwijs uit te voeren. Hierbij staat realisatie van bestaande plannen centraal, in verbinding met de burgers in de stad, en in verbinding en met steun van de raad.
We hebben er vertrouwen in en willen snel aan de slag. Er wordt daarom direct deze week gestart met de volgende ronde gesprekken

Fractievoorzitter Meryem Cimen

“Mijn fractie dankt dhr. Vendrik en alle partijen voor de goede gesprekken en hun inzet in de afgelopen weken. Samen met PvdA en GL hebben we een intensief proces doorlopen door een eerste aanzet voor een coalitieakkoord te schrijven. D66 is blij met deze doorbraak met CDA en Actiepartij. Wij willen graag een bijdrage leveren aan een progressief, stabiel stadsbestuur dat snel aan de bak gaat, want dat verdient Haarlem.”