Pilot vrije openingstijden horeca  van start met 17 ondernemers

“De Haarlemse Nacht kan wel wat energie gebruiken,” zei fractievoorzitter Meryem Çimen begin dit jaar in het debat over de pilot vrije openingstijden voor de Haarlemse. Horecazaken hebben tot deze maand de tijd gehad om zich in te schrijven voor de pilot. Zeventien Haarlemse horecaondernemers, zowel binnen als buiten het centrum, hebben zich gemeld. Tussen 1 juni 2023 tot 1 december 2024 mogen zij zelf bepalen hoe laat ze hun zaak open of dicht doen.

De 17 horecazaken

De meeste locaties die meedoen liggen in het centrum van Haarlem: De Flapcan, Café Stiel’s, Bugsy’s, Du Theatre, Café de Koning, Kokonoches, Bar Wigbolt, Baja Beach Bar, The Wolfhound, Van Beinum, Restaurant Toujours, Polo Bar, Coster 52° en Bobbi Bar-Dancing. Patronaat, die net buiten het centrum ligt, doet ook mee aan de proef. In Oost doen Skatepark Haarlem en Tenminste Houtbaar mee.

Spreiding in tijd en in plaats

D66 Haarlem is blij verrast met de hoeveelheid aanmeldingen. Op deze manier krijgt de Haarlemse nacht een boost buiten het centrum en in het bijzonder voor Haarlemse jongeren. En dit is niet alleen goed nieuws voor de nacht. We zien ook dat er ondernemers meedoen met nachtvergunning die nu juist eerder op de dag of avond open mogen gaan voor bijvoorbeeld borrels of bedrijfsfeestjes. Iets wat een nachtvergunning in Haarlem nu niet toelaat. Zo ontstaat er spreiding van het uitgaanspubliek. Zowel over de stad als in tijd.

Onderzoek effecten van vrije openingstijden

Tijdens de 1,5 jaar durende proef worden omwonenden, ondernemers, veiligheidsprofessionals en uitgaanspubliek betrokken bij een onderzoek. Zo peilt Haarlem de effecten van de verruimde openingstijden ervaren. We kijken daarbij naar overlast rondom de horeca en ook naar de bijdrage aan het Haarlemse nachtleven. Bewoners van de vijf benoemde onderzoeksgebieden krijgen een bericht van de gemeente tijdens deze pilot.

Gemeenteraad besluit na de pilot over een vervolg

D66 Haarlem wenst alle 17 deelnemende ondernemers veel succes met deze pilot. De komende anderhalf jaar krijgen zij een mooie gelegenheid om energie te geven aan de Haarlemse nacht. Maar ze liggen evengoed onder een vergrootglas. Ook wij blijven met ondernemers, bewoners en jongeren in de stad in gesprek. De Haarlemse gemeenteraad beslist na de pilot en het onderzoek hoe – en of –  we verder gaan met vrije openingstijden voor de horeca.

Beeld: Joris Krouwels