Interview met onze Haarlemse kandidaat voor de Tweede Kamer: Joost Sneller

In het teken van de verkiezingen interviewde het campagneteam de Haarlemse kandidaten. Met vandaag Joost Sneller een geboren Haarlemmer in de top vijf van de kandidatenlijst.
“PvdA/GL en Volt praten, maar wij laten daden zien!”

Waar in Haarlem ben je geboren en hoe lang heb je er gewoond?

Ik ben geboren in de Mariastiching, wat vroeger een ziekenhuis was vlakbij de Haarlemmerhout. Ik heb maar twee weken in Haarlem gewoond, maar toch wordt ik soms nog ‘Mug’ genoemd. Ik ben nog wel vaak in Haarlem geweest om mijn opa en oma te bezoeken. Dan gingen we naar het Hertenkamp in de Haarlemmerhout.

Sinds wanneer ben je lid en waarom heb je destijds besloten om lid te worden?

Ik ben lid geworden in 2002, toen voerde D66 campagne met de slogan ‘Liberaal van aard, sociaal van gevoel’. Dat lag dicht bij hoe ik in het leven sta en in de politiek. Het was in de tijd van de opkomst van Pim Fortuyn dus het was belangrijk om het sociaal-liberale gedachtegoed uit te dragen. In 2006 stonden we op slechts 3 zetels, maar daarna kwam gelukkig de wederopstand. Ik ben al die jaren de partij trouw gebleven en werk al 16 jaren voor de partij: eerst als stagiair bij Lousewies van de Laan, toen 9 jaar als fractiemedewerker, en nu al 6 jaar als Tweede Kamerlid.

Je zet je als Kamerlid hard in voor de democratische rechtstaat.  Vind je dat het de verkeerde kant op gaat in Nederland en wat kan je als Kamerlid daaraan doen?

Ik vind het een zorgelijke situatie dat de VVD samenwerking met anti-rechtstatelijke partijen acceptabel maakt. Als reactie daarop voer ik met D66 een pleidooi voor het vernieuwen van de rechtstaat, zodat die weerbaarder wordt. We moeten de mazen in ons systeem dichten die het mogelijk maken dat rechtsextremistische ideeën een podium krijgen. En, Hans van Mierlo citerend, kanalen graven van burgers naar het centrum van de macht. Door het kiesstelsel te wijzigen en het bindend correctief referendum in te voeren. Verder moet het bestuur meer verplichtingen krijgen en de burgers meer rechten. Zodat burgers het recht hebben zich te vergissen en de staat niet meer in beroep kan gaan tegen de eigen burgers.

Op welke andere thema’s moet D66 zich hard maken?

Naast onze campagnethema’s klimaat, onderwijs en een eerlijke economie zet ik me in voor een ander softdrugsbeleid. Als we softdrugs legaliseren kunnen we de hele keten reguleren en de kwaliteit controleren. Zo was ik laatst nog met Ernst Kuijpers bij wiettelers die kunnen leveren voor een legaliseringsexperiment. Die telers willen graag op een legale manier kwaliteit leveren, maar daarvoor trekken ze nu naar het buitenland zoals naar Canada. Als we legaliseren, kunnen we gebruikers informeren en beschermen door middel van bijsluiters. Legalisering is goed voor de openbare veiligheid, gezondheid en de economie.

Waarop kan D66 zich onderscheiden ten opzichte van PvdA/GL en Volt?

We zijn al onderscheidend omdat we niet alleen zeggen dingen zeggen maar het ook doen. Wij hebben laten zien dat we verantwoordelijkheid willen pakken. We hebben met Rob Jetten als klimaatminister voor elkaar gekregen dat de klimaatdoelen voor het eerst in de geschiedenis binnen bereik komen. En we hebben miljarden geïnvesteerd in beter onderwijs. PvdA/GL en Volt praten, maar wij laten daden zien.

In Haarlem haalden we in 2021 22,6% van de stemmen, maar in de peilingen staan we voor deze verkiezingen een stuk lager. Heb je nog tips voor het campagneteam en alle actieve leden in Haarlem?

Als D66 lid in Haarlem zou ik heel veel vertrouwen hebben in een goede uitkomst. Rob Jetten is een supergoede lijsttrekker en doet het heel goed in de debatten. Veel mensen voelen zich daardoor aangetrokken en zullen uiteindelijk voor hem kiezen. Partijen storten zich 3 maanden van tevoren op de verkiezingen, politici 3 weken van tevoren, en kiezers bedenken pas 3 dagen van tevoren wat ze gaan stemmen. Dus in deze laatste week kunnen we nog heel hard stijgen. En met 400-meter sprinter Rob Jetten gaan we die eindsprint maken!