Tom Daamen

Tom Daanen - Beeld: Sander van Wettum

Het vertrouwen in de overheid is klein en de afstand tot de politiek groot. Dat moet veranderen! Ik wil me inzetten om van D66 Haarlem een energieke, toegankelijke en zichtbare lokale partij te maken; mensen enthousiaster maken voor de lokale democratie en laten zien dat je in Haarlem samen echt zaken voor elkaar kunt krijgen.

  • 46 jaar
  • Amsterdam
  • Haarlem
  • Hij/hem

Hoewel Haarlem een prachtige stad is met veel kwaliteiten, zijn er nog (te) veel Haarlemmers die daar te weinig van merken. Gelijke kansen voor iedereen is in Haarlem gelukkig een reële doelstelling, maar we zijn er nog lang niet. Betaalbare huisvesting, goed onderwijs en bereikbare banen zijn cruciale condities om echt vrij te kunnen zijn en jezelf te ontwikkelen. Daarom wil ik werken aan een bruisende binnenstad, fijne buurten met goede voorzieningen. Een stad waarin alle Haarlemmers zich samen thuis voelen.

Lievelingsplek in Haarlem

Er zijn veel mooie plekken in Haarlem, maar de Generaal Cronjéstraat in Noord is zeker een van mijn favorieten. De diversiteit van het winkelaanbod, de ondernemers en de bezoekers is enorm en er is letterlijk voor iedereen wat wils. De Cronjé is een begrip in Haarlem en iedereen staat er open voor een praatje. Mensen vertellen wat er nieuw is op de straat en (zeker ook) wat er beter kan. Iedere dag verandert er wel iets; hier staat het leven nooit stil.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De ontwikkelzones die in Haarlem zijn aangewezen bieden veel potentie. Hier liggen kansen om veel betaalbare woningen, goede voorzieningen en groene, klimaatbestendige buurten te maken. Ze vergen echter een jarenlange inspanning van tal van mensen en organisaties. Dat kan zomaar misgaan als de gemeente hier niet goed in stuurt! Consistent beleid, heldere afspraken met betrokken partijen en veel openheid over de planvorming is cruciaal. Ook buiten de ontwikkelzones in de bestaande buurten moet hier trouwens op worden gelet. Veel plekken en gebouwen in Haarlem staan leeg, zijn vervallen of zijn nog onaf. Aan vraag naar woonruimte is geen gebrek. Volop kansen dus!

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Meer gelijke kansen, met name voor Haarlemse kinderen/jongeren
  • Betrouwbaar en daadkrachtig beleid voor betaalbare woningbouw
  • Stimuleren van (meer) duurzaam ondernemerschap

Wat betekent D66 voor jou?

D66 staat voor mij voor het constant zoeken naar verbinding; tussen mensen, tussen idealen en tussen elkaars perspectieven. Dat vind ik erg belangrijk, want hiermee kunnen we de onverdraagzaamheid en ongelijkheid in onze samenleving tegengaan. D66 is daarnaast de enige partij waar ik mijn liberale opvattingen over persoonlijke vrijheid, kansengelijkheid en ondernemerschap kan verenigen met mijn ideeën over collectieve verantwoordelijkheden, solidariteit en sociale zorgzaamheid. Juist omdat we vrij zijn, moeten we ons best doen de vrijheid van anderen te vergroten.

Wat is je favoriete boek?

In september ben ik naar de Marchant Lezing geweest die D66 organiseerde in het Utrechtse Tivoli. De Amerikaans-Italiaanse econoom Mariana Mazzucato gaf daar een lezing over haar nieuwste boek en ik dacht: dit moet ik lezen! Het boek Moonshot gaat over de missie naar de maan en is een inspirerend voorbeeld van hoe de wetenschap praktijkgericht en heel invloedrijk kan zijn in de politiek. In het regeerakkoord is niet toevallig gekozen voor missie-gedreven innovatiebeleid!

Laatst bezochte culturele event?

Op 29 oktober 2021 naar cabaretier Tim Fransen in de Stadsschouwburg. Ik hou van het theater en de bioscoop, met name zodat ik even—liefst samen met vrienden of mijn partner—aan alles kan ontsnappen. Ook de voorpret en het napraten rond de voorstelling hoort daarbij. Onder de mensen zijn en kletsen met andere bezoekers hoort voor mij ook bij het theaterbezoek; iets wat we helaas veel hebben moeten missen het afgelopen jaren.

Wat betekent het voor jou om Haarlemmer te zijn?

Ik ben zoals vele Haarlemmers in Noord overgekomen uit Amsterdam. Dat geeft in eerste instantie het geruststellende gevoel dat je nog steeds ‘in de buurt’ van de hoofdstad woont. Maar al snel kom je erachter: Haarlem is prachtig en stiekem nóg fijner om in te wonen. Mensen kijken hier naar elkaar om, zijn zuinig op de mooie binnenstad, en koesteren het groen en water in de buurt en om de stad. Elkaar vrij laten en samen zorgzaam zijn. Dat is voor mij wat het betekent om Haarlemmer te zijn.