Robin Zwemmer

Robin Zwemmer - Beeld: D66 Haarlem

Mijn naam is Robin Zwemmer, 24 jaar. Samen met mijn vriend woon ik in de Delftwijk in Haarlem Noord. Ik heb een Bachelor Europese Studies afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel ben ik bezig met een master Management van de Publieke Sector aan de Universiteit Leiden en daarnaast werk ik als Intelligence Specialist bij Wepublic. Daarnaast houd ik van koken, sporten en ben ik graag op het strand. Geboren in Haarlem en wonend in Haarlem en toch ben ik veel verhuisd vanwege het werk van mijn vader. Ik heb als kind op drie basisscholen en twee middelbare scholen gezeten. In mijn schoolperiode heb ik zelf meegemaakt dat gelijke kansen niet voor iedereen zijn weggelegd.  

Het zou niet moeten uitmaken waar in Haarlem je opgroeit of in wat voor gezin. Als gemeenteraadslid wil ik mij inzetten voor het aanpakken van onderwijsachterstanden, door jongeren te betrekken bij sportactiviteiten en aandacht te geven aan taalachterstanden. Daarbij ben ik een groot voorstander van verbintenis tussen verschillende beleidsterreinen. Zo werken gemêleerde woonwijken diversiteit op scholen in de hand en biedt werkgelegenheid kansen tot goed onderwijs en leraren voor de klas. Tot slot wil ik mij inzetten voor jongeren in Haarlem. Zo hoop ik dat ook jongeren gebruik zullen maken van de mogelijkheid om te stemmen en zal ik mijn best doen om ook de stem van jongeren te laten horen in de gemeenteraad.

  • 26 jaar
  • Haarlem
  • Haarlem
  • Zij/haar

Tijdens mijn middelbare schooltijd op het Gymnasium in Leeuwarden dreigde één van mijn vriendinnen te worden uitgezet naar Afghanistan, waar zij was geboren. Zij was beter in Nederlandse grammatica dan dat ik was en haalde onwijs hoge cijfers. Desalniettemin zou zij met haar familie terug moeten. Mijn klasgenoten en ik hebben ons toen ingezet door de Leeuwarder Courant te benaderen om aandacht te vragen voor haar situatie. Deze media is uiteindelijk landelijk opgepakt. Toenmalig minister Leers (Immigratie en Asiel) heeft toen de Sahar-regeling opgesteld, waarbij verwesterde Afghaanse meiden in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Sahar en haar familie waren de eersten die in Nederland mochten blijven volgens deze regeling. Inmiddels is zij bijna afgestudeerd als arts. 

Dit heeft laten zien dat hard werken voor gelijke kansen loont. Het komt niet vanzelf en het vereist inspanning en welwillendheid. Deze motivatie wil ik nu inzetten in de gemeenteraad in Haarlem. 

Lievelingsplek in Haarlem

In het centrum ben ik het allerliefst op de Oude Groenmarkt, dat is in mijn ogen toch wel het mooiste plekje in Haarlem om op het terras te zitten met uitzicht op de Bavo. In mijn eigen buurt ben ik graag in het Schoterbos wandelen tussen de thuiswerkdagen door.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Ik zie in Haarlem mogelijkheden om jongeren meer te betrekken bij de gemeentepolitiek. Haarlem wordt als stad steeds duurder, waardoor jongeren wegtrekken uit de stad. Het is belangrijk dat jongeren ook na hun middelbare schooltijd graag in Haarlem willen wonen en studeren. Hier liggen in mijn optiek nog veel kansen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Als raadslid zou ik vanuit de gemeenteraad graag aan de slag gaan met het verder uitbouwen van de mogelijkheden die er zijn, om mensen die werkloos zijn te begeleiden naar passend werk.
  • Ook zou ik als raadslid willen werken aan een inspraakgelegenheid voor jongeren om ook hun visie voldoende te vertegenwoordigen binnen de gemeenteraad/
  • Ten derde zou ik de bestaande initiatieven willen voortzetten om te werken aan taalachterstanden. Zodat het vinden van werk vergemakkelijkt wordt en kinderen makkelijker mee kunnen komen op school.

Wat betekent D66 voor jou?

Mijn interesse in D66 is ontstaan door het grote hart voor onderwijs. Als scholier zocht ik een partij die de kwaliteit van onderwijs hoog in het vaandel heeft staan. Inmiddels betekent D66 voor mij ook inclusiviteit. Ik heb in mijn opvoeding meegekregen dat iedereen gelijk is en dat je mensen zo moet behandelen hoe je zelf ook graag behandeld zou willen worden. Zo wordt er vanuit D66 ook naar gekeken, een partij waar alles bespreekbaar is en waar we mensen helpen die het nodig hebben.

Wat is je favoriete boek?

Our Man in New York – Henry Hemming
Dit boek gaat over een Britse spion die in juni 1940 naar de Verenigde Staten wordt gestuurd met orders van de Britse geheime dienst om de Amerikaanse publieke opinie te ‘regelen’. De Brit William Stephenson kreeg als opdracht om in Amerika te infiltreren in de media, lobbyorganisaties en opiniepeilingen om zo het Amerikaanse standpunt te veranderen, opdat Amerika zich zou mengen in de Tweede Wereldoorlog. 

Dit boek is voor mij inspirerend omdat het laat zien hoe je als persoon verschil kan maken, wanneer je echt inzet toont. Ook ben ik onwijs geïnteresseerd in lobbyen en laat dit zien hoe  dit zich op écht grote schaal uitwerkt.

Laatst bezochte culturele event?

Het laatste culturele evenement dat ik heb bezocht was het concert van Bløf in de zomer in het openluchttheater Caprera met mijn vriend en onze vaders voor vaderdag.

Wat betekent het voor jou om Haarlemmer te zijn?

Tijdens mijn bachelor heb ik in Amsterdam gestudeerd en nu volg ik mijn master in Leiden. Toch heb ik ervoor gekozen, om tijdens mijn studies te wonen in Haarlem. Eerst in het centrum aan de Hout en nu in Haarlem Noord. Voor mij voelde het altijd als thuiskomen in Haarlem. Ook vind ik het heerlijk dat Haarlem zo dicht bij de kust ligt, waardoor je gewoon op de fiets naar het strand kunt.

Welke vaardigheden zouden goed van pas kunnen komen als gemeenteraadslid?

Ik heb een groot inlevingsvermogen en kan goed luisteren. Dit komt denk ik goed van pas om als raadslid contact te onderhouden met Haarlemmers. Ook spreek ik Engels, Spaans en redelijk Duits waardoor ik ook contact zou kunnen aangaan met expats in Haarlem.