Maarten Koets

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

  • 52 jaar
  • Laren
  • Haarlem

Als iemand met een grote sociaal-maatschappelijke bewogenheid heeft de politiek tot nu toe als een ‘rood draadje’ door mijn leven gelopen. Mijn studie politieke geografie en mijn werk voor meer persvrijheid en om de CO2- emissies in de logistieke sector te verminderen getuigen daarvan. Die betrokkenheid wil ik nu graag omzetten in concrete deelname aan de politiek. De democratie dat zijn wij en in het huidige politieke klimaat wil ik niet meer aan de zijlijn staan. Bij D66 voel ik me al jaren thuis. ‘Laat iedereen vrij en niemand vallen’ zou een persoonlijk motto kunnen zijn. Graag zou ik met mijn bestuurlijke ervaring, mijn principled pragmatism en mijn vermogen om te verbinden bijdragen aan een Haarlem met Ambitie!

Lievelingsplek in Haarlem?

‘Thuis’ roept mijn zoon in antwoord op deze vraag en daar heeft hij gelijk in. Maar thuis in Haarlem voelt ook zo goed omdat Haarlem zo’n fijne stad is. Ik noem Haarlem met regelmaat ‘de mooiste stad van Nederland’. Je hebt hier alles wat een grote stad te bieden heeft op het formaat van een postzegel. Een heel specifiek plekje waar ik van geniet is de ponton in de Nieuwe Gracht voor de Volkslust. Bij mooi weet is dat vakantie in eigen stad!

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Haarlem blijft wat mij betreft meedoen in de voorhoede van de energietransitie. De initiatieven in het Ramplaankwartier (DE Ramplaan) en in de Waarderpolder (warmtenet) zijn prachtige voorbeelden. Er zijn echter nog veel meer daken en het wordt ook tijd dat de windmolens op het Schoteroog hun bijdrage gaan leveren aan een schone op de toekomstgerichte stad.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Een participerend Haarlem waar Haarlemmers met de gemeente en ontwikkelaars daadwerkelijk kunnen meedenken, meedoen en meebeslissen over zaken die in hun buurt spelen.
  • Haarlem Smart City waar data wordt verzameld, geanalyseerd en beschikbaar gesteld aan Haarlemmers en de politiek voor een betere dialoog, beslissingen en evaluaties.
  • Een groener en meer klimaatbestendig Haarlem door van alle rustige straten in woonwijken eenrichtingsverkeer te maken en op de vrijgekomen ruimte bomen en struiken te plaatsen.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is een partij die het liberalisme als leidraad neemt zonder dogmatisch te zijn; een partij die staat voor de persoonlijke vrijheden en kansen en waar tegelijk het besef leeft dat je ook altijd verantwoordelijkheden richting anderen hebt. De tagline: ‘laat iedereen vrij, maar niemand vallen’ vind ik ijzersterk en geeft mooi weer hoe ik zelf in het leven sta.

Wat is je favoriete boek?

Een heel indrukwekkend boek vond ik ‘Slaapwandelaars’, over de oorzaken van de eerste wereldoorlog. De nationale context waarin de verschillende hoofdrolspelers opereerden wordt magistraal beschreven en het wordt ook duidelijk dat de overwinnaars de geschiedenis schrijven. Wat mij betreft één lang, hartstochtelijk pleidooi om nooit empathie en nuances uit het oog te verliezen en altijd kritische te blijven, ook naar jezelf.

Wat is je laatst bezochte culturele evenement?

Tjemig, vanwege corona moest ik hier lang over nadenken… Dat was Kasteel Rosendael bij Velp. Ik houd erg van geschiedenis en buiten zijn dus het kasteel met zijn schitterende tuin bood een hele mooie combinatie.

Wat betekent het voor jou om Haarlemmer te zijn?

Zonder schroom durf ik te zeggen dat Haarlem een van de beste plekken ter wereld is om te wonen. Aan de ene kant heb je een grote speeltuin die de duinen en het stand zijn (natuur, ontspanning, sport) en aan de andere kant een grote speeltuin die Amsterdam heet (werk, cultuur, vermaak). En daar tussenin ligt Haarlem; een diverse stad met een rijke geschiedenis, een stad van menselijke dimensies, goede en diverse voorzieningen, een stad waar ik mijn hart aan heb verpand!