Ivo Leijten

Beeld: ivo

Met een schat aan ervaring weet Ivo Leijten welke kant het op moet in Haarlem.

  • 33 jaar
  • Haarlem
  • Haarlem
  • Hij/hem

Mijn gehele professionele carrière zit ik al aan beleidstafels. Dat heb ik gedaan bij verschillende gemeenten, maar ook bij het ministerie van VWS. Hierdoor weet ik hoe beleid tot stand komt, maar ook hoe het wordt gecontroleerd. Dat maakt mij tot een sterk raadslid voor de gemeente Haarlem.
In Haarlem gaat veel goed, maar er zijn ook zorgen. De kosten in het sociaal domein lopen – zoals in veel gemeenten – sterk op. Tegelijkertijd bestaan er vaak lange wachtlijsten binnen Jeugdzorg en GGZ. De gemeente kan hier, door afspraken te maken met aanbieders en meer in te zetten op preventie, verbetering in aanbrengen. Ik wil mij daar de aankomende periode hard voor maken.

Ook vraagt de woningnood om keuzes, die niet altijd gemakkelijk zijn. Waar huisvesten we alle (nieuwe) Haarlemmers? Hoe zorgen we dat we een goed onderkomen kunnen aanbieden aan statushouders? Kunnen we het groen in de gemeente bewaken, nu er zoveel wordt bijgebouwd? Met de ervaring die ik in mijn huidige functie heb opgedaan, zal ik ook met een kritische blik de woonopgave blijven volgen.
Tenslotte, Haarlem is een cultuurstad.

Tegelijkertijd is het aanbod niet altijd een representatie van de vraag. Haarlem verdient een beter nachtleven. Ook daar wil ik mij voor inzetten.

Lievelingsplek in Haarlem

De Veerplas. Zomers kun je er lekker vertoeven en een duik nemen en de rest van het jaar is het een hondenwalhalla. En dat alles met restaurant het Veerkwartier, met genadeloos goede broodjes, op een steenworp afstand.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Haarlem mag wat mij betreft een voortrekkersrol nemen bij het huisvesten van statushouders.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Een betere zichtbaarheid van het raadswerk 
  • Er zullen goede afspraken gemaakt moeten worden in de jeugdzorg
  • Haarlem moet een interessante stad blijven voor alle leeftijden

Wat betekent D66 voor jou?

De vrijheid om te zijn wie je wilt, zonder daarbij een ander te beletten. De vrijheid om te twijfelen, zonder dat als zwakte te zien.

Wat is je favoriete boek?

De Wolf Hall–trilogie van Hilary Mantel. Ik houd van geschiedenis en kostuumdrama’s en dit is de absolute top in dat genre. 

Laatst bezochte culturele event?

Waarschijnlijk Museumnacht, maar dat komt omdat dat voor de verandering niet werd afgelast. In 2022 zou ik graag weer naar een muziekfestival gaan. Livemuziek lijkt al zo lang geleden.

Wat betekent het voor jou om Haarlemmer te zijn?

Groots in ambities en ideeën, klein in benaderbaarheid en toegankelijkheid.