D-Café over Haarlems afval

Hoe gaat Haarlem in de toekomst om met afval? Scheiden we in huis, in bakken of achteraf? Betalen we een algemene afvalstoffenheffing of per kilo? 
 
Op woensdag 10 mei organiseert D66 Haarlem een D-Café over de toekomst van het Haarlems afval. In de vorm van vragen en stellingen gaan we in discussie over afvalscheiding en de Haarlemse ambities. Zien we jou daar? Meld je nu aan!

Hoe halen we de ambities?

Haarlem heeft hoge ambities als het gaat om afvalscheiding. In de hele stad is voor bijna iedere Haarlemmer op loopafstand een inzamelpunt om huishoudelijk afval gescheiden aan te bieden.
We scheiden ook steeds meer ons afval; tot 51% zelfs! En ook het aantal kilo restafval per inwoner neemt af. Maar onze doelen zijn nog niet gehaald. Welke ideeën heb jij? Hoe kunnen we als Haarlem zorgen dat er nog meer afval wordt gescheiden en restafval vermindert?

Diftar (gedifferentieerde tarieven) voor Haarlems afval?

Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad over diftar. Oftewel; gedifferentieerde tarieven, waarbij er wordt betaald per hoeveelheid restafval.

Op deze manier wordt afval scheiden beloond en ‘de vervuiler betaalt’. Zo kan ook de afvalstoffenheffing omlaag. Maar daar zitten ook nadelen aan. Zo zijn er bijvoorbeeld zorgen over toename van bijplaatsingen en vervuiling van gescheiden stromen. 

Gemeente Velsen is inmiddels begonnen met diftar, terwijl in Arnhem diftar al na één jaar weer per referendum is afgeschaft.
Een ding is dus zeker; hier is het laatste woord nog niet over gesproken. 

Meld je aan!

Gasten uit andere gemeenten luiden de stellingen voor discussie in, net als ons eigen afval-woordvoerder Steven Jonker. Maar we gaan natuurlijk het liefst met jullie in gesprek!  

Gelieve aan te melden. Natuurlijk is de avond gratis, maar we willen graag een inschatting maken hoeveel mensen er komen. Mail naar [email protected], of stuur een bericht naar 06 18 52 45 37.

D-café over afval
Woensdag 10 mei
Inloop 19.30 uur 
Locael Centraal 
Kennemerplein 6 
2011 MJ Haarlem

Beeld: Joris Krouwels