Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 12 februari 2018

Gun schoolkinderen ook privacy

D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen vindt dat middelbare scholen en ouders dreigen door te slaan met het delen van informatie via het leerlingvolgsysteem. Op middelbare scholen is het inmiddels standaard dat veel informatie in dit systeem staat. 

Daar staan vaak niet alleen de cijfers in, maar ook bijvoorbeeld persoonlijke informatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ouders krijgen steeds vaker toegang tot het systeem om hun kind te volgen. Tweede Kamerlid Paul van Meenen: “Natuurlijk is er informatie die ook kan worden gedeeld met de ouders. Maar soms gaat het te ver. Ouders hoeven niet via een app te zien dat zoonlief een keer te laat op school was. Misschien stond ie nog even te zoenen in de fietsenstalling. Geef kinderen een beetje de ruimte, zonder dat papa en mama je op de vingers kijken. Dat is heel gezond en goed voor de ontwikkeling.” D66 wil dat ouders alleen toegang krijgen tot de noodzakelijke informatie. De minister moet daar over afspraken met scholen en ouders.

Geef kind ook ruimte

Pubers zouden de vrijheid moeten hebben om niet gevangen te zitten in een glazen digitale kooi. De school kan belangrijke informatie ook met ouders delen in een gesprek met de leraar, of er wordt een keer gebeld. Van Meenen: “Soms weet je als ouder al eerder dan je kind wat voor cijfer hij heeft gehaald bij een toets. Als ik de klas werd uitgestuurd, of ik had even ruzie met een klasgenoot, dan kwam dat in een papieren map. Als het nodig was, werden mijn ouders er bij gehaald. Dan wist ik dat het menens was. Nu zien papa en mama bijna real-time via de app wat hun kind uitspookt. Scholen en ouders zijn verstandig. Als het nodig is, weten ze elkaar echt wel te vinden.”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Pubers hebben een bepaalde mate van vrijheid nodig om verantwoordelijkheid te leren nemen. Die ruimte moeten ouders en school hun kind gunnen. Niet alles wat digitaal gedeeld kan worden, hoeft digitaal gedeeld te worden. Ook kinderen hebben recht op privacy. Wanneer pubers van school afgaan, moeten ze geleerd hebben om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.

Thema

Onderwijs

De kracht van Nederland ligt in kennis en innovatie. Investeren in onderwijs vormt de sleutel tot succes en persoonlijke groei. D66 vecht voor het beste onderwijs en eerlijke kansen. Voor iedereen. Geef onderwijs de kwaliteit en aandacht die het verdient!

Lees meer