Opinie: “Het is nu of nooit voor behoud De Halm in Hoogkerk”

Beeld: Groninger Internet Courant

Trots torent hij uit boven de Halmbuurt, fraai gepositioneerd aan de boorden van het Hoendiep. Het centrum van Hoogkerk ligt slechts een paar honderd meter verderop. De fietsafstand naar Stad – beetje doortrappen – beslaat ook maar tien minuten. De Halm hoort bij Hoogkerk net zoals de Martinitoren bij Stad.

De Halm is een oude strokartonfabriek. Deze industrie zorgde voor welvaart en werkgelegenheid in de provincie. Gekend zijn de vele oost-Groninger fabrieken, met de prachtig gerestaureerde Toekomst in Scheemda als prominent exemplaar. Maar De Halm in Hoogkerk is nét zo’n pronkjuweel. Deze voormalige fabriek is niet zomaar een gebouw, maar het vertelt een breder verhaal.

Het bijzondere verhaal van industriedorp Hoogkerk. Het karakter is uniek. Een beetje rauw en stoer. Het wijkt daarmee af van de gemeentelijke norm. En misschien is het daarom, dat de gemeente zich er niet goed raad mee weet. Het behouden van wat er al is, qua identiteit en authenticiteit, lijkt voor de gemeente lastiger dan het knap ontwerpen van een nieuwe uitlegwijk.

Met bijna 1.700 handtekeningen onder een petitie voor behoud laat Hoogkerk zien goed van de waarde van De Halm doordrongen te zijn. In tal van andere steden worden dergelijke karaktervolle gebouwen verruild voor creatieve broedplaatsen, woningen, appartementen en kleine ondernemers.

Het is het type invulling dat Groningen om veel redenen óók goed kan gebruiken. Maar het behouden van De Halm begint bij betere bescherming. Door het toekennen van de gemeentelijke monumentenstatus en het tegenhouden van de sloopvergunning kan tijd gekocht worden. Tijd voor een goed plan, opgezet samen met de omgeving en de eigenaar.

En het liefst in samenhang met een breder plan, om het karakter van Hoogkerk in zijn algemeenheid beter te behouden. Een bredere ontwikkeling kan er ook voor zorgen dat Hoogkerk, net zoals een aantal stadswijken, de aandacht krijgt die het verdient.

Daarom vraagt D66 samen met SP, PvdA en GroenLinks al geruime tijd aandacht voor het behoud van De Halm. Het is nu of nooit. En laat het behouden van De Halm het begin zijn van betere bescherming en inpassing van erfgoed, óók in het licht van de plannen die er zijn met de (gedeeltelijke) sloop van de jeugdsynagoge in de binnenstad [red.: vragen gesteld door Maria Martinez Doubiani].