Lusten en lasten van klimaat-en energietransitie eerlijk delen

Bijna iedereen beseft zo langzamerhand dat onze manier van leven onhoudbaar is geworden. De aarde warmt op als gevolg van fossiele brandstoffen. Er is te veel stikstof door te veel vee en andere oorzaken. We kennen verdroging omdat we water te snel afvoeren. Ook de zeer hoge energieprijzen dwingen ons tot verandering. Dit vraagt veel van ons allemaal. Dit kan niet onevenredig op het bordje van de gewone burger worden gelegd. We kunnen alleen de schade die we met z’n allen veroorzaken beperken als ook (agrarische, industriële en vervoers-) bedrijven snel aan de slag gaan.

Beeld: D66

Forse opgaven voor de inwoners

Onze woningen moeten geïsoleerd, we gaan op een gegeven moment van het gas af, onze stroom moet “groen” worden. Maar we zullen op den duur ook elektrisch gaan autorijden, meer groen in onze tuinen aanbrengen (minder tegels) en water gaan opslaan (onder de grond of in grote regentonnen). Dit vraagt om grote investeringen en niet iedereen kan dit betalen. Antonet Krol fractievoorzitter D66: “Wij pleiten er al jaren voor om inwoners die het zelf niet kunnen betalen te helpen bij het isoleren van hun woning. Hier ligt een belangrijke taak voor de overheid, ook de gemeente.”

De gemeente kan veel verschil maken

De gemeente kan inwoners diensten verlenen, variërend van het makkelijker maken van aanvragen van vergunningen tot financiële steun. Maar de gemeente heeft veel meer mogelijkheden om in te zetten. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld veel hardere eisen stellen aan Leystromen omtrent energiezuinigheid van hun woningvoorraad en hen pilots laten opzetten om sociale woningen energieneutraal te maken. Het gemiddelde energielabel zit slechts op niveau C (oktober 21).
Ook de nieuwe geurgebiedsvisie zou kunnen zorgen voor het terugdringen van CO2, fijnstof, etc, door de geurnormen te verlagen waardoor het aantal dieren vermindert. Helaas stelt de gemeente op sommige plekken het tegenovergestelde voor. Krol: “Wij willen dat bij alle afspraken die de gemeente maakt met partners en leveranciers, maar ook bij alle vergunningaanvragen en beleidsstukken, zij de impact daarvan op het milieu en natuur in kaart brengt. Alleen dan kunnen we de juiste beslissingen nemen. Bovendien moeten we ervoor zorgen de lusten en de lasten eerlijk te delen.”
Graag horen wij van u, op welke manier de gemeente u het best zou kunnen helpen om duurzamer te leven. Reacties graag naar [email protected]