Neem de inwoners serieus!

Vragen omdat het moet van de omgevingswet, omdat het verwacht wordt of omdat je echt samen tot een mooi en passend resultaat wilt komen? Er zijn teveel voorbeelden in onze gemeente waar de inwoner achteraf betrokken wordt, of wel op tijd maar de opgehaalde informatie niet gebruikt wordt.

Onrust bij inwoner

Wij vinden dat dit beter kan. Dat niet alle wensen mogelijk zijn is logisch en er zal in veel gevallen altijd wel iemand zijn die niet 100% gelukkig is, maar hoe kan het dat er bij zoveel projecten onrust ontstaat bij de inwoners?

Voorbeelden uit de gemeente

Denk bijvoorbeeld aan de draaischijf in Milsbeek waar de betrokkenheid en informatie voor de groep omwonende samengevat beperkt was tot een 1 uur durende informatieavond, de honderden mensen die de moeite genomen hebben om hun inzichten te delen voor de Gennepermolen waar amper gebruik van gemaakt lijkt te zijn en niet te vergeten de grote hoeveelheid mensen in Heijen die überhaupt geen vertrouwen meer lijken te hebben in het proces (laat staan tevreden zijn met de uitwerking van het plan).

Echte participatie

Echte participatie is volgens D66 Gennep niet je oren altijd laten hangen naar de inwoners, maar wel vanaf het begin van het project de randvoorwaarde en mogelijkheden duidelijk schetsen en vervolgens met alle betrokken mensen en partijen het gesprek gedurende het hele traject aangaan. Hierdoor krijg je een vollediger beeld en begrijpen mensen beter waarom bepaalde zaken wel of niet mogelijk zijn en begrijpen initiatiefnemers de gevoeligheden ook beter.

D66 - durf te verbinden

Beeld: RC Fotografie