Nieuw commissielid: Frances Dekker

Beeld: Kuppens fotografie

Afgelopen raadsvergadering ben ik benoemd tot nieuw commissielid voor D66.
Ik ben geboren en getogen in Vlaardingen en woon sinds maart 2020 in Gemert. Ik heb al veel uiteenlopende dingen gedaan in mijn leven; van programmeur, hondenuitlaatservice, zangeres, dirigent, ass. Bedrijfsleider Praxis tot servicemonteur bij Saval brandbeveiliging nu. 
Ik mag graag klussen en daarom begon ik in januari de vrijwilligersorganisatie Handig Voor Elkaar. Daar help ik mensen, die het zelf niet kunnen of een kleine portemonnee hebben, met kleine klusjes in huis. En nu ben ik dan ook commissielid en ik heb er zin in!
De raadsvergadering viel samen met de laatste les van de cursus Politiek Actief, georganiseerd door de gemeente en ProDemos, die ik samen met nog 7 studiegenoten deed. Een leuke en leerzame cursus over hoe de lokale politiek reilt en zeilt. Onder de bezielende leiding van Ilona Eichhorn doken we in de taken van burgemeester, wethouders en raadsleden. Ook mochten we de burgemeester en een aantal raadsleden ontmoeten waarin we vooral onder de indruk waren van de bevlogenheid en passie van de raadsleden. 
Als kers op de taart mochten we een stuk van de raadsvergadering bijwonen om te zien hoe de raadsleden hun gereedschapskist gebruiken om invloed uit te oefenen. We vielen met ons neus in de boter. Vele vrijwilligers van OJC de Fuse verzamelden zich van tevoren op het Ridderplein om een petitie aan te bieden aan de burgemeester. Ook de publieke tribune was druk bezet. 
Er werden 2 “moties vreemd aan de orde” over de Fuse ingediend. Dit zijn moties over onderwerpen die niet op de agenda van de vergadering staan maar er zo toch op komen. 
Motie 1, waarin werd opgeroepen de Fuse in zijn geheel in het huidige pand te laten, heeft het niet gehaald. In motie 2 werd opgeroepen om de Fuse tot 15 april 2022 in het huidige pand te laten blijven ipv 1 januari 2022 en er meer tijd is om voor de gehele Fuse een oplossing te zoeken; deze motie werd aangenomen. De publieke tribune reageerde teleurgesteld. 
Gezien de huidige situatie is het m.i. toch het beste van het slechtste. Nu moet de wethouder wel op zoek naar een alternatief voor de gehele Fuse. De verkoop terug draaien kost de gemeenschap te veel geld en het handelen van het college heeft deze weg eigenlijk al afgesloten. In april, toen de raad de plannen voor de MFA in Bakel besprak, gaf D66 al aan dat hier veel te veel zaken aan verbonden werden en er geen solide plan lag. De verkoop van de Fuse werd in dat besluit meegenomen, zonder naar de impact van de gebruikers te kijken. Daarom stemden wij toen ook tegen dit plan. 
Al met al was het een interessant einde van de cursus. Het geeft je een mooi kijkje in de keuken: Je ziet van dichtbij hoe hard er gewerkt wordt en hoeveel tijd mensen er in steken.  
Frances Dekker