Lonneke Kranendonk

Beeld: D66

Lonneke Kranendonk (54 jaar) is kandidaat voor de Provinciale Staten. Zij staat op plek 9 van de lijst en woont in de gemeente Arnhem.

  • 54 jaar
  • Wolvega (Friesland)
  • Arnhem
  • Zij/haar

In een tijd waarin het debat verhardt en er vaak te makkelijke oplossingen voorgehouden worden, vind ik de verbindende en nuancerende factor van D66 heel belangrijk. Voor mij staat D66 voor het proactief werken aan gelijke kansen voor iedereen en met oog voor de toekomst. Daarbij gaat het mij om gelijke kansen, niet per se gelijke uitkomsten. En hoewel ik heel liberale opvattingen heb, ben ik ervan overtuigd dat je soms a-liberale maatregelen moet nemen om een liberale uitkomst te krijgen.

Waarom D66?

Vanaf mijn 18e heb ik altijd op D66 gestemd. De comeback van Hans van Mierlo als lijsttrekker van D66 in 1986 heeft daar zeker invloed op gehad. Sinds mijn verhuizing naar Arnhem in 2006 heeft mijn politieke interesse zich uitgebreid naar de gemeente en provincie. Ik vind het mooi dat ik daar nu als fractiemedewerker voor D66 Arnhem een bescheiden bijdrage aan mag leveren.
 
Van politieke polarisatie houd ik helemaal niet. Serieuze oplossingen voor problemen bereik je alleen door samen te werken. Dus doen wat nodig is om oplossingen dichterbij te brengen. Draaikonterij of populisme hoort daar niet bij, voortschrijdend inzicht wel.
 
Graag heb ik een positieve impact op de omgeving waarin ik leef. Ik geloof dat je dat het beste kunt doen via de politiek. Het is makkelijk om een mening te hebben over allerlei maatschappelijke vraagstukken. Maar als je écht vindt dat het anders moet, dan is er uiteindelijk maar één effectieve manier daar ook wat aan te doen en dat is door zelf de politiek in te gaan. De slimme en gedreven mensen die ik de afgelopen tijd binnen D66 heb ontmoet, hebben mijn enthousiasme aangewakkerd om nog meer politiek actief te worden en mij kandidaat te stellen voor de Statenverkiezingen.

Meer over Lonneke

Mijn achtergrond ligt in de boeken- en bladenwereld en ik werk nu zo’n 7 jaar als freelance tekstschrijver en illustrator. Ik noem mezelf eerder een generalist dan een specialist. In mijn werk als tekstschrijver vind ik het leuk om me elke keer in een ander onderwerp te verdiepen. Ook in de provinciale politiek zal ik me in allerlei verschillende dossiers moeten verdiepen.
 
Met een aantal taken van de provincie heb ik vanuit mijn achtergrond, opleiding en ervaring meer affiniteit. Zo kom ik uit een ondernemersfamilie en onderken ik het belang van goede economische infrastructuur en innovatie. Door mijn studie in de richting van het kunstbeleid, zie ik de waarde van een goed cultureel aanbod – ook buiten de Randstad! Ook ben ik groot ov-fan; goed (regionaal) openbaar vervoer vind ik heel belangrijk. Boven alles zie ik het belang van natuur en klimaat. Zelf ben ik inmiddels van het gas af en ik help graag mee bij het versnellen van de energietransitie in Gelderland.