Volg jouw D66-thema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en ontvang de laatste updates op basis van jouw interesses.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Vuurwerk

Vuurwerk

In juni 2018 maakte het kabinet bekend extra maatregelen te nemen voor een veiligere jaarwisseling. D66 is blij dat het kabinet vrijwel alle aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid overneemt. Het grote aantal slachtoffers dat ieder jaar opnieuw tijdens de jaarwisseling te betreuren is, is zeer zorgelijk.

Vrijwel alle aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) worden overgenomen door dit kabinet. Zo komen er extra maatregelen voor het veilig afsteken van vuurpijlen, wordt de opsporing naar illegaal vuurwerk versterkt en worden alle maatregelen na de komende jaarwisseling geëvalueerd.

Vuurpijlen

Vooral vuurpijlen zijn gevaarlijk en met deze verplichte stabilisatiekokers en vuurwerkbrillen kunnen de risico’s op ongevallen verminderd worden. Daarnaast pleitte D66 al langer voor het steviger aanpakken van gebruik en bezit van illegaal vuurwerk. Daar is ook Europese samenwerking hard nodig, want zwaar vuurwerk komt vaak uit het buitenland. Het kabinet heeft nu toegezegd daarmee aan de slag te gaan.

Lokale keuzevrijheid

D66 vindt het daarnaast belangrijk dat gemeenten meer ruimte en vrijheid krijgen om ook lokaal maatregelen te nemen, zoals een algeheel vuurwerkverbod. Daar hebben gemeenten zelf ook om gevraagd en dat missen wij nu nog in de plannen. In kleine gemeenten of op het platteland zijn er hele andere problemen dan in grote steden. Burgemeesters moeten zelf kunnen bepalen of ze vuurwerkvrije zones of een algeheel verbod willen invoeren.

Laatst gewijzigd op 8 juni 2018