Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Medisch beroepsgeheim

Het gaat om wet 33980. Daarin is geregeld dat zorgverzekeraars in het uiterste geval van vermoedelijke fraude in het medisch dossier van patiënten mogen kijken. D66 heeft in de Tweede Kamer tegen deze wet gestemd. Waarom? Omdat wij het een disproportionele maatregel vinden als slechts in 0,015% (11 miljoen) van de zorggelden sprake is van fraude, waarvan slechts 1,4 miljoen door de patiënt veroorzaakt, er toch gekozen wordt voor inzage in het medisch dossier van de patiënt. Het medisch beroepsgeheim mag van D66 niet steeds verder ingeperkt worden.

Nu stelde de minister dat commotie nergens op sloeg omdat het ‘al mocht’. Maar dat zorgverzekeraars dit al mochten, is nooit door de Tweede Kamer goedgekeurd. De minister heeft dat zelf via regelingen gerealiseerd. Omdat D66 wil dat elke euro naar zorg gaat, en elke die er naar fraude gaat één teveel is willen we dit graag aanpakken. Maar wel waar de problemen zich voordoen. De minister leek zich echt blind te staren op deze oplossing. Daarom heeft D66 nog geprobeerd twee amendementen voor te stellen: informeer de patiënt vooraf dat dit (inzage) gaat gebeuren en niet achteraf (zoals amendement van PVV dat nu is aangenomen) én laat controle uitvoeren door een onafhankelijk medisch adviseur. Nu kijkt een medisch adviseur in dienst van een zorgverzekering in je dossier.

Inzages komen slechts in 2500 gevallen per jaar voor. Niet heel vaak, maar voor ons is het een principieel punt. Dit wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer, waar ze eerst een schriftelijke vragenronde willen. Vanaf 8 november wordt er verder gekeken, hoe nu verder.

Laatst gewijzigd op 8 november 2016