Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Hoe zit het met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)?

Wat is de Wiv?

Grote kans dat je gesprekspartner niet over de Wiv begint, maar over de ‘sleepwet’. Daarom goed om even te weten waar het precies over gaat. Wiv staat voor ‘Wet op de inlichtingen- en  veiligheidsdiensten’. De huidige wet stamt nog uit de tijd dat we Snake speelden op een oude  Nokia. Die wet liep dus achter op de digitale realiteit van vandaag en ging uit van communicatie via satelliet en zendmast – niet via internetkabels onder de grond. De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de vernieuwing van deze wet. Hiermee krijgen onze inlichtingendiensten dezelfde bevoegdheid voor die internetkabels, die ze nu ook al hebben voor communicatie over de telefoon en via satellieten.

Waarom is die nieuwe wet nodig?

Zonder deze wet kunnen diensten als de aivd in dit digitale tijdperk hun belangrijke werk niet doen. Het gaat voorbij aan de romantiek uit James Bond-films, maar het gaat wel degelijk  over het voorkomen van terroristische aanslagen. Over onze nationale veiligheid. Over onze militairen die we veilig moeten houden in het buitenland en spionage waar we onszelf tegen moeten beschermen. Daarvoor hebben veiligheidsdiensten wel moderne middelen nodig.

En hoe zit dat dan met privacy?

Toen de wet in 2016 werd besproken in de Tweede Kamer, maakte D66 zich zorgen over  privacy. Dat ging bijvoorbeeld om de mogelijkheid om willekeurig en massaal gegevens van mensen te verzamelen. Daarom hebben we in het regeerakkoord dit geregeld: van een zogenaamd sleepnet “kan, mag en zal geen sprake zijn”. De aivd mag niet bij iedereen  rondneuzen. Alleen aan de hand van strenge selectiecriteria: zo gericht mogelijk en alleen als het echt noodzakelijk is. Daarnaast is veel informatie die jij online verstuurt versleuteld (en dus niet zomaar in te zien). Toch kan het zijn dat jij bijvangst bent van een  onderzoeksopdracht naar iemand. Dan is de kans heel klein dat die gegevens ook echt  bewaard of bekeken worden. Bij de eerste filtering wordt al ongeveer 98 procent van de data verwijderd. Tenslotte moet de aivd ook vóóraf toestemming vragen aan een onafhankelijke  commissie.

Dus D66 is nu vóór de Wiv?

Ja. Met de wijzigingen in het regeerakkoord zijn onze zorgen geborgd. De angel is voor ons uit de wet. Zonder deze wet kunnen diensten als de aivd in dit digitale tijdperk hun belangrijke werk niet doen. De nieuwe bevoegdheden zijn nodig om terroristische netwerken te monitoren en om de veiligheid van onze militairen op missies te kunnen waarborgen.  Uiteraard blijven wij kritisch meekijken naar hoe de wet in de praktijk uitwerkt. Daarom hebben we ook in het regeerakkoord geregeld dat de wet versneld, al binnen twee jaar, geëvalueerd wordt.

Laatst gewijzigd op 22 februari 2018

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48