Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Hoe staat D66 tegenover de gebeurtenissen van zaterdag in Rotterdam?

Erdogan heeft de situatie op een opportunistische manier op de spits gedreven. Heeft ons voor het blok gezet. Het gevolg? Een onrustig Rotterdam en een diplomatieke rel van jewelste.

D66 is trots op de Rotterdamse burgemeester en politie die een chaotische situatie onder controle kreeg. Nu is het zaak dat we een andere Nederlandse traditie van stal halen: die van nuchterheid. We laten ons niet intimideren door Erdogan. Én, we moeten voorkomen dat we Turkse Nederlanders over één kam scheren. Nu al ontvangt D66 berichten van Turkse Nederlanders die zich afvragen of we nog wel zien dat het merendeel van hen hard aan het werk zijn, een opleiding volgen of het beste van hun talenten maken. Het is in de eerste plaats aan de burgemeester om in te schatten of de openbare orde en veiligheid gewaarborgd is. Zo niet, dan mag en moet hij maatregelen treffen en zo nodig bijeenkomsten verbieden.

Sommige mensen geven kritiek en zeggen: iedereen moet campagne kunnen voeren. Maar die mensen houden wij voor: de Turkse overheid zet Nederlandse burgers van Turkse komaf onder druk. Dat deden ze al bij de Turkse verkiezingen vorig jaar. Daarna volgend kliklijnen en lijsten. Veel Turkse Nederlanders voelen zich geïntimideerd en minder veilig. Dat kunnen wij niet accepteren.

Daarnaast: Erdogan arresteert zonder eerlijk proces Europese journalisten. En politieke oppositie is nauwelijks mogelijk. Erdogan maakt Nederland uit voor nazistisch en fascistisch. Dat accepteert Nederland terecht niet. Dus binnen de mogelijkheden van onze wet moeten we stevig weerwoord bieden aan Erdogan die zich steeds meer ontpopt als dictator.

Bovenal: D66 wil niet dat Nederlandse samenleving verdeeld wordt. Laten we met álle Nederlanders samen schouder aan schouder staan

Laatst gewijzigd op 13 maart 2017

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48