Volg jouw D66-thema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en ontvang de laatste updates op basis van jouw interesses.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

EU en Turkije

D66 maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Turkije. De scheiding der machten staat onder druk. Fundamentele vrijheden worden aan banden gelegd. Turkije is recordhouder als het gaat om het aantal journalisten in de gevangenis.

Aanspreken op misstanden

D66 wil dat Nederland Turkije consequent aanspreekt op deze misstanden: door de regering en op EU niveau. D66 uitte de afgelopen jaren grote kritiek en ongerustheid over de verzwakking van die rechtsstaat en van democratische instituties. Europese leiders waren hierover te stil en willen zelfs dat Turkije het vluchtelingenvraagstuk oplost. In het belang van de Turkse bevolking, en de betrekkingen met de EU is het cruciaal dat de scheiding van machten en democratische principes door iedereen worden gerespecteerd. De gesprekken over versnelde toetreding gekoppeld aan de opvang van vluchtelingen, visumvrij reizen en Turkije aanmerken als ‘veilig land’ zijn wat D66 betreft ongepast.

EU en Turkije

Het is duidelijk dat Turkije nog lang niet kan toetreden tot de Europese Unie; Turkije voldoet niet een de vast staande Kopenhagen criteria en beweegt momenteel ook niet in die richting: integendeel. Bovendien worden de onderhandelingen met Turkije over toetreding wat D66 betreft direct afgebroken zodra Erdogan zijn plannen voor de herinvoering van de doodstraf doorzet.

D66 heeft er bij het kabinet op aangedrongen om de toetredingsgesprekken met Turkije stil te leggen vanwege de verslechterde situatie na de coup.

Laatst gewijzigd op 13 juni 2017