Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

AOW-gat militairen

D66 heeft veel waardering voor de inzet van onze militairen en onze veteranen en de offers die zij hebben gebracht. Het personeel is het belangrijkste kapitaal van de krijgsmacht.

D66 vindt dat het personeel – en oud-personeel- van Defensie recht heeft op de afspraken die zijn gemaakt.

En de afspraak die is gemaakt is dat militairen functioneel leeftijdsontslag krijgen en een uitkering ontvangen tot ze met pensioen gaan.

D66 is van mening dat het kabinet van VVD en PvdA deze afspraken gestand moeten doen. Dat hoort bij goed werkgeverschap.

Minister Hennis (VVD) van Defensie heeft het probleem van het AOW-gat al sinds haar aantreden in 2012 op haar bordje liggen. Tot nog toe is het haar echter niet gelukt om met een oplossing te komen. Dat is betreurenswaardig. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de werkgever om in overleg met de werknemers tot een goede oplossing komt. Het feit dat er diverse rechtszaken voor nodig waren en zelfs een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens geeft aan dat de behandeling van dit dossier door het kabinet absoluut geen schoonheidsprijs verdient.

D66 vindt het goed dat nu onder druk van de Tweede Kamer een oplossing is gekomen waarbij in ieder geval ieder jaar €8 miljoen extra vrij wordt gemaakt voor het opvangen van het AOW-gat bij Defensie. D66 steunt deze oplossing dan ook.

We zijn er ons ook van bewust dat niet iedereen hiermee volledig zal worden gecompenseerd. D66 blijft daarom bij minister Hennis aandringen dat zij overeenstemming bereikt met de diverse vakbonden voor een evenwichtige oplossing.

Laatst gewijzigd op 6 december 2016