Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Akkoord Griekenland

D66 is blij dat er een akkoord ligt. Het werd hoog tijd dat de Griekse crisis op deze ‘allesbeslissende’ top opgelost zou worden. Het doormodderen van de regeringsleiders heeft het vertrouwen van mensen in Europa geen goed gedaan. Een definitieve oplossing laat nog altijd op zich wachten. Maar als deze tussenstap nodig is om de Grieken tot stevige hervormingen te kunnen dwingen, is daarmee een hoger doel voor Nederland én Europa gediend: Griekenland in de eurozone houden en de stabiliteit van Europa waarborgen.

Hervormingen

Voor D66 is het kraakhelder dat alleen met een ambitieus hervormingspakket de Grieken het vertrouwen van Europese partners kunnen herwinnen. De hervormingen die moeten worden doorgevoerd, zullen opnieuw een zware wissel trekken op de Grieken en de Griekse samenleving. D66 roept alle partijen op om realistisch te zijn en te onderkennen dat schuldverlichting nodig is. Daarmee bieden we name jongere generaties Grieken weer perspectief. Ook moet Europa zonder aarzelen de helpende hand bieden waar het de Griekse bevolking ontbreekt aan geld voor elementaire levensbehoeften zoals medicijnen.

Geen campagne retoriek

Daarnaast is het goed dat premier Rutte zijn campagnemasker van ‘Geen cent naar de Grieken’ vandaag afgezet heeft. Zulke retoriek is lekker makkelijk in verkiezingsdebatten, maar brengt je nergens aan de Europese onderhandelingstafel. Door de Grieken enerzijds te dwingen stevig te hervormen en anderzijds perspectief te bieden kunnen we een stabiele munt creëren en een stabieler Griekenland aan de grens van Europa. En precies dát is in het belang van Nederland, van Nederlandse ondernemers en bedrijven.

Stapsgewijs naar een daadkrachtige unie

Dit akkoord mag niet het eindpunt zijn. De afgelopen weken en maanden hebben aangetoond dat dit niet alleen een schuldencrisis was, maar een politieke crisis. Europa is gegijzeld geweest door regeringsleiders die enkel oog hadden voor nationale belangen, ze hebben nationale politiek bedreven over de rug van Europa. Daarmee is schade aangericht aan het vertrouwen in Europa. Deze crisis toont aan dat een Europese monetaire unie niet kan functioneren zonder een gecoördineerde politieke aansturing. We moeten stapsgewijs naar een daadkrachtige unie, met een Europees economisch bestuur dat democratische verantwoording aflegt aan alle 500 miljoen inwoners van de EU. Alleen zo kunnen we volgende uitdagingen aan.

 

Laatst gewijzigd op 14 juli 2015

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48