Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Meld uw ervaring

Veel mensen vinden een vaste partner met wie ze samenblijven en kinderen krijgen. Dat is natuurlijk prima. Maar steeds meer mensen maken andere keuzes als het gaat om partnerschap en ouderschap. Of kiezen er juist voor niet met een partner samen te leven of kinderen te krijgen. Het burgerlijk recht weet vaak geen raad met hun situatie, of geeft geen blijk van erkenning van hun situatie.

Waar loopt u tegenaan?

Heeft u ervaringen met knellende wetten of regels binnen het familie-, erf- en schenkingsrecht? Deel ze met ons. Samen met experts en betrokken D66-leden én niet-leden werken Tweede Kamerlid Vera Bergkamp en Roel van den Tillaart, interim secretaris van de permanente programmacommissie, op dit moment aan voorstellen die in een resolutie worden gepresenteerd op het aankomende D66-congres. Zij stellen uw bijdrage op prijs.

Wilt u ook uw ervaring (anoniem) delen?

Ervaringen van anderen:

“In Nederland kan een kind juridisch maar twee ouders hebben. Mijn vrouw heeft onze dochter gedragen en de donor heeft haar erkend. Zij zijn de ouders van mijn dochter. We willen onze dochter graag mijn achternaam geven. Dat kan niet, terwijl nota bene mijn vrouw wel mijn achternaam heeft aangenomen. Ik ben dus helemaal niets van mijn dochter.”

“Mijn vriend en ik zijn twaalf jaar samen. We hebben een samenlevingscontract, samen een huis gekocht en gezamenlijke testamenten. Toch kreeg mijn vriend na de erkenning van ons kind niet automatisch het ouderlijk gezag. Dat moet ik via de rechter regelen. Alsof ik zwanger ben geraakt van een willekeurige scharrel. Dat is toch niet meer van deze tijd?”

“Waarom kunnen we ons kind maar op één adres inschrijven? We zijn uit elkaar en hebben een regeling van co-ouderschap afgesproken. Dat gaat goed. Maar omdat ons kind maar op één adres mag wonen, lopen we tegen praktische problemen aan, bijvoorbeeld met de kinderopvangkosten. Bovendien wíllen we emotioneel helemaal niet die keuze maken.”

“Mijn huidige partner heeft in 2013 met zijn toenmalige partner een prachtig kind geadopteerd. Ze zijn vlak daarna uit elkaar gegaan. Ze hebben een regeling van co-ouderschap en hun relatie is nog steeds uitstekend. Ik kreeg later in datzelfde jaar een relatie met mijn huidige partner – en het kind er als cadeautje bij. Voor hem ben ik één van zijn drie papa’s. Ik heb zijn luiers verschoond, breng hem naar de opvang, betaal mee aan zijn onkosten, voed hem op. Maar juridisch ben ik niets van hem en kan ik ook niets worden. Als mijn partner zou komen te overlijden ben ik volledig afhankelijk van zijn vroegere partner. Hij krijgt dan het volledige gezag en bepaalt of ik een rol mag blijven spelen in het leven van onze zoon. We willen dat alle drie anders regelen, maar die mogelijkheid bestaat simpelweg niet. Wij vinden dat verbazingwekkend.”

“Zelfs als zaken wel te regelen zijn, kan het erg ingewikkeld zijn voor een homostel met een, in ons geval geadopteerd, kind. We merkten dat we in vergelijking met heterostellen soms extra geld en veel tijd – soms jaren – kwijt waren om bepaalde zaken voor ons kind te regelen, omdat je bijvoorbeeld een Verklaring omtrent Gedrag nodig hebt. Dat kan erg confronterend zijn. We voelden ons soms machteloos. Hulpverleners wisten vaak ook al geen raad met onze situatie.”

“Als je trouwt kun je er allebei voor kiezen elkaars achternaam aan te nemen. Maar als je niet bent getrouwd, mag je jouw kind niet beide achternamen geven. Waarom mag dat niet, het is toch een kind van ons allebei?”

“Als alleenstaande vader kan ik niet mijn vermogen voordelig schenken aan mijn voormalige echtgenoot zodat zij voor de kinderen kan zorgen, omdat het testament dat we hebben opgesteld alleen geldig was zolang we een samenlevingscontract hadden. Dat vind ik raar. Zij is nog steeds de moeder en ik ben nog steeds de vader, ook al zijn we niet meer samen.”

“Ik ben inmiddels dertig jaar getrouwd met een vrouw die twee kinderen uit een eerder huwelijk heeft. Die twee kinderen hebben inmiddels ook vijf kinderen, die allemaal geboren zijn nadat ik trouwde met mijn vrouw. Ik beschouw hen als mijn kleinkinderen. Maar ik betaal het hoge tarief als ik aan hen wil schenken. Volgens de overheid zijn dit blijkbaar niet mijn kleinkinderen.”

Laatst gewijzigd op 2 november 2015