Renge Veltman

Beeld: Laurien Lub

Ik heb de politiek in Enkhuizen altijd met een schuin oog gevolgd. En natuurlijk zijn daar momenten in geweest waarin ik vol verbazing heb gekeken naar bepaalde besluitvorming. Maar ik zie ook heel duidelijk de impact die je hebt als gemeenteraad op de stad. En met een aantal grote uitdagingen op het gebied van zorg, klimaat, onderwijs en financiën in het verschiet wil ik graag actief meedenken en een bijdrage leveren.  

  • 43 jaar
  • Hoorn
  • Enkhuizen

Het landje van top met uitzicht op de bocht. Een plekje vol karakter en historie. En persoonlijk een bijzondere plek omdat ik daar mijn vrouw ten huwelijk heb gevraagd. 

In mijn ogen is Enkhuizen de mooiste plaats om te wonen, gewoon weg om dat ik enorm bevooroordeeld ben. Dit is mijn stad en ik ben trots op wat we te bieden hebben. Er zijn grote uitdagingen in de organisatie van onder andere de zorg en financiën binnen de gemeente maar er liggen ook heel veel kansen in het behouden en het verder uitbouwen van al het moois wat Enkhuizen te bieden heeft. Wat Enkhuizen nodig heeft is een gemeenteraad met een constructieve en positieve instelling. Die de verschillen gebruikt om de te maken keuzes vanuit verschillende kanten te belichten maar wel gericht is op het vinden van elkaar en tot keuzes komt. 

Ik zou graag meer visie willen zien van de raad zodat er ook meer beslissingen worden genomen vanuit een lange termijn gedachte en niet vanuit ‘wie nu leeft die nu zorgt’. Daarbij hoort ook dat de raad ruimte laat voor de ambtenaren om hun expertise te kunnen inzetten. De raad schept de kaders, faciliteert en controleert.  

Ik ervaar dat er soms veel vanuit tegenstellingen en problemen wordt gedacht en geredeneerd. Ik vind dat er ruimte is om gezamenlijk te kijken naar hoe het wel kan en de overeenkomsten de boventoon te laten voeren.  

Ik wil graag dat er veel meer integraal wordt gedacht en dat we steeds opzoek gaan naar mogelijkheden om aandachtsgebieden te koppelen en zo de faciliteiten beter te benutten. Een voorbeeld is een multifunctionele accommodatie die overdag gebruikt wordt voor educatie of dagbesteding en ’s avonds wordt gebruikt voor sport of cultuur.